• Meer dan 35.000 artikelen
  • Veilig winkelen
  • Gratis retourneren
📧 € 10 korting voor de nieuwsbrief!Meld u nu aan
📧 € 10 korting na uw eerste aanmelding voor de nieuwsbrief!Meld u nu aan

Onderhoudstips

Onderhoudssymbolen

De symbolen op de etiketten zijn belangrijk voor het onderhoud van uw kleding. Als u zich strikt aan de onderhoudsvoorschriften houdt, heeft u langer plezier van uw kleding.

Wassen

Chemisch 1

Chemisch 2

Strijken

Drogen

Chloor

Textielonderhoud

Zo blijft uw kleding langer mooi

  • Blouses en overhemden kunt u het beste in een plastic hoes bewaren. Zo kreuken ze minder.
  • Knopen gaan er niet zo snel af, als u een drupje nagellak aan beide kanten op het garen in het midden van de knoop aanbrengt.
  • Pluizen van breigoed, kragen enz. kunt u makkelijk verwijderen met speciaal hiervoor bestemde ontpiller of pluizen'tondeuse'.
  • Ritsen glijden beter en blijven langer goed, als ze met een kaars gevet worden.

Weg met de vlek

Nieuwe vlekken

Gebruik het liefst koolzuurhoudend mineraalwater. Laat het koolzuur intrekken. Daarna de vloeistof met een schone handdoek opnemen.

Oude vlekken

Smeer de vlek met opgelost waspoeder in. Even laten intrekken. Dan wassen zoals gebruikelijk.

Kaarsvet

Vloeipapier op de vlek leggen en er met een heet strijkijzer overheen gaan. Daarna wassen zoals gebruikelijk.

Vet & melk

Met huishoudzeep insmeren en 15 minuten laten intrekken. Daarna uitspoelen met warm tot heet water.

Kauwgum

Direkt laten bevriezen in de vriezer. Daardoor wordt de massa hard en is deze probleemloos te verwijderen.

Bloed, roest en inkt

Een oplossing van citroensap en zout 10 minuten in laten trekken. Daarna goed uitspoelen met koud water.

Pennen en viltstiften

Vlek met brandspiritus schoonwrijven.

Natuurvezels

Was- en onderhoudstips voor natuurvezels

Katoen

Katoen kan zonder problemen met de wasmachine gewassen worden. Let daarbij op de wasvoorschriften op het etiket.

Linnen

Nooit boven 40° C wassen, omdat dit textiel bij hogere temperaturen kan krimpen. Bij linnen textiel moet men altijd een fijnwasprogramma kiezen en niet te lang centrifugeren.

Wol en zijde

Wassen in het water van hoogstens 30° C of beter nog, in lauwwarm water wassen, omdat wol gaat pluizen en zijde haar vorm kan verliezen.

Weg met de vlek

Grauwsluier

In het geval van een grauwsluier bij licht textiel, kunt u bleekmiddel gebruiken. Let erop dat ongeverfd textiel van katoen, linnen of hennep door bleekmiddel nog lichter wordt. Ook de UV-stralen van de zon hebben een blekende werking.

Vlekken

Om vlekken uit natuurvezels te verwijderen bevelen wij het gebruik van ossegalzeep aan.

Lederonderhoud

Algemene onderhoudstips

Leder moet regelmatig onderhouden en gereinigd worden. Vervuild nappaleer zonder pigmentering kan met alkalivrije zeep en gedestilleerd water gereinigd worden. Met uitzondering van ruw - of nubuckleer, waarbij u alleen speciale sprays kunt gebruiken, moet elk type leer regelmatig met leerreiniger en leercrème behandeld worden. Om uitdrogen en verbleken te voorkomen, moeten alle leersoorten bovendien tegen direct zonlicht beschermd worden.

Weg met de vlek

Vlekken kunt u het beste direct na het ontstaan reinigen, hoe sneller u te werk gaat, hoe groter de kans is om vlekken volledig te verwijderen.

Bier, cola, sterke drank, sap, wijn

Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek maar van naad tot naad behandelen.

Melk, boter, vet, chocolade

Glad leer: de achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het in het leer ingetrokken vet kan niet compleet verwijderd worden. De vetvlek komt er gedurende de komende weken door de ademende werking van het leer vanzelf uit.

Ruw leer: de achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het droog geworden leer vervolgens met een borstel voor ruw leer nabewerken. Als alles goed gaat, komt de overgebleven vetvlek er met de tijd vanzelf uit.

Viltstift, haarvet, krassen, balpennen, medicijnen, nagellak, zweet, inkt, kleurverlies

Alleen een vakman kan deze schade verhelpen. Om het voor het oog minder te maken, kan men deze veranderingen echter ook behandelen als bloed- of wijnvlekken.

Braaksel, urine, bloed

Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek, maar van naad tot naad behandelen.

Zalf

De achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het in het leer ingetrokken vet kan niet compleet verwijderd worden. De vetvlek komt er gedurende de komende weken door de ademende werking van het leer vanzelf uit.

Sieradenonderhoud

Reiniging

Sieraden worden als het goed is veel gedragen en moeten daarom af en toe zorgvuldig gereinigd worden. Vaak volstaat een reinigend bad om weer voor een stralende glans te zorgen.

Wetenswaardigheden

Zelfs de hardste soort edelstenen, diamanten, moet voorzichtig worden behandeld.

Intense hitte kan de kleur van edelstenen aantasten. Houd hier rekening mee bij felle zon in zuidelijke streken.

Parels blijven het mooist als ze aan lucht, warmte en een heel klein beetje vet worden blootgesteld. Met dit vet komen ze automatisch in contact als ze direct op de huid worden gedragen. Geef parels af en toe gerust een sopje van water met een beetje zeep. Droog de parels wel voorzichtig zodat het snoer niet in de knoop raakt of breekt.

Oorbellen zijn volop in de mode. Houd oorstekers goed schoon, bijv. met alcohol, om ontstekingen van de oorlel te voorkomen.

Vlekken verwijderen

Tips voor het verwijderen van vlekken uit verschillende soorten textiel

Lastige vlekken in uw kleding of op andere soorten textiel zijn zo gemaakt. Moeilijker is het deze vlekken weer te verwijderen. Weet u wat u nu juist wel of niet moet doen om de vlekken zo goed mogelijk te verwijderen? In dit artikelen geven wij u een aantal handige tips om in een handomdraai van die lastige vlekken af te komen.

De meest voorkomende vlekken en de beste manier om die te verwijderen:

Olie- en vetvlekken

Bij het koken maakt u dagelijks gebruik van olie en/of vet en een vetvlek is snel gemaakt. Wat nu?

Smeer de vlek goed in met groene zeep, afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel (bijvoorbeeld Dreft). Was het kledingstuk vervolgens zo warm mogelijk in de wasmachine volgens de wasvoorschriften op het label. Let erop dat er geen resten van de vlek zijn achtergebleven als u na het wassen de droger gebruikt. De warmte van de droger kan maken dat de vlek als het ware inbrandt.

Kaarsvetvlekken

Kaarsen zijn gezellig in huis, maar een druipende kaars kan ook hele nare en hardnekkige vlekken maken. Net als bij andere vetvlekken is het belangrijk zo snel mogelijk iets aan die vlekken te doen. Maar hoe kunt u het beste te werk gaan? Allereerst laat u het kaarsvet altijd eerst stollen. Vervolgens kunt u met uw vingers of met behulp van een lepel of de botte zijde van een mes zoveel mogelijk kaarsvet verwijderen. Dek daarna de vlek af met absorberend papieren, ook onder de vlek. Ga met een warme strijkbout over de afgedekte vlek om zoveel mogelijk kaarsvet te verwijderen. De overblijvende restjes haalt u weg met wasbenzine, waarna u de vlek goed uitspoelt met schoon water. Verder kunt u het kledingstuk ook in de diepvries leggen. Als het kaarsvet eenmaal bevroren is, is het heel makkelijk te verwijderen.

Transpiratievlekken

Transpireren bij warm weer, tijdens een drukke werkdag, intensief sporten of uitgaan kan voor nare vlekken zorgen, die zelfs na een wasbeurt vervelend blijven ruiken. Op witte kleding kan transpiratie zelfs vieze, gele vlekken achterlaten. Wat kunt u er aan doen? De gemakkelijkste manier is uw kleding te behandelen met een vloeibaar wasmiddel. Smeer de vlek in met het wasmiddel, laat het ongeveer een half uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens uit volgens de wasvoorschriften.

Fruitvlekken

Ook fruit kan voor lastige en hardnekkige vlekken zorgen. Maar geen zorgen, ook deze kunt u goed verwijderen. Dep de fruitvlek goed in met citroensap of schoonmaakazijn en spoel die daarna goed uit met schoon water. Vanwege het enigszins blekende effect van citroensap, kunt u deze methode beter alleen gebruiken voor licht textiel. Verse fruitvlekken kunt u ook behandelen met vlekkenzout, waarna u het kledingstuk wast volgens de wasvoorschriften. Mocht de vlek daarna nog niet helemaal weg zijn, dan dept u die voorzichtig met wat warme alcohol of azijn. Oude fruitvlekken kunt u weken in karnemelk met een scheutje citroensap.

Inktvlekken

Inktvlekken, wie kent ze niet? Een lekkende pen in uw borst –of broekzak, een pen die per ongeluk mee de wasmachine in gaat of gewoon een uitschieten. Maar hoe komt u nu van die vlek af? Inktvlekken kunt u eenvoudig verwijderen door ze te deppen met alcohol, azijn, spiritus, terpentine of wasbenzine. Meestal krijgt u de vlek daarmee niet helemaal weg, maar goed uitspoelen en een normale wasbeurt doen de rest. In geval van balpenvlekken kunt u het kledingstuk ook een tijdje in melk laten weken. Melk lost de inkt op. Daarna weer gewoon wassen volgens de wasvoorschriften.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn de meest voorkomende vlekken en ook nog eens lastig te verwijderen. Gelukkig weten wij daar wel raad mee. Als de bloedvlek net gemaakt is dan is deze nog eenvoudig te behandelen met koud water. Spoel de vloedvlek goed uit met koud water. Gebruik hiervoor nooit warm water, dat maakt de vlek alleen maar erger. Oudere bloedvlekken, die in de kleding zijn ingetrokken, zijn moeilijker te behandelen. U kunt het proberen met een oplossing van goed koud water en een flinke hoeveelheid zout. Ook hier geldt: nooit warm water gebruiken. Smeer de oplossing op de vlek of zet het kledingstuk een halve dag in de week in een emmer met de zoutoplossing. Was het daarna in de wasmachine volgens de wasvoorschriften.

Grauw wasgoed

Vaak krijgt het heldere wit van uw kleding na een paar wasbeurten een grijsachtige kleur. Hoe kunt u iets aan die grauwsluier doen? U kunt dit probleem eenvoudig verhelpen door een paar lepels soda toe te voegen aan de witte was en de wasmachine van tijd tot tijd te laten draaien op 60 graden.

Lippenstiftvlekken

Lippenstift kan lelijke vlekken veroorzaken, zeker op witte of lichte kleding. Gelukkig zijn die vlekken gemakkelijk te verwijderen. Hoe u dat het beste kunt doen? Het belangrijkste is dat u niet gaat wrijven. Doe een beetje ether, wasbenzine of alcohol op een watje of doekje en dep de vlek voorzichtig af. Het watje neemt de lippenstift op, dus zorg ervoor altijd een schoon watje te gebruiken. Blijf deppen totdat alle kleur uit de vlek verdwenen is en was het kledingstuk daarna volgens de wasvoorschriften in de wasmachine.

Kauwgumvlekken

De kans dat u zonder dat u het in de gaten heeft op een stukje kauwgum gaat zitten, is niet denkbeeldig. Gelukkig is het makkelijk te verwijderen. Wat moet u doen? Smeer de vlek in met een flinke lik pindakaas en laat dit even inwerken. Vervolgens wast u het kledingstuk op de normale temperatuur. De kauwgum en pindakaasvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. U kunt het kledingstuk ook een paar uur in de diepvries leggen. De bevroren kauwgum is dan makkelijk te verwijderen.

Rode wijnvlekken

U geniet van een lekker etentje met een goed glas wijn en plotseling ziet u een van die vervelende rode wijnvlekken op uw mooie nieuwe blouse. Wat nu? Probeer zoveel mogelijk van de rode wijn op te deppen met bijvoorbeeld een stuk keukenrol, toiletpapier of een papieren zakdoekje. Ga niet wrijven, dat maakt de vlek alleen maar erger. Als er geen absorberend papier in de buurt is, kunt u ook zout op de vlek strooien. Spoel uit met lauw water tot de vlek zo goed als verdwenen is. Was het kledingstuk vervolgens volgens de wasvoorschriften in de wasmachine. Als u er niet meteen iets aan kunt doen, kunt u ook een scheutje witte wijn op de vlek gieten. Witte wijn lost de kleur van rode wijn op en is bovendien makkelijker te verwijderen dan een ingetrokken rode wijnvlek. Was het kledingstuk zodra u de kans heeft zo snel mogelijk uit, ook weer volgens de normale wasvoorschriften.

Verfvlekken

Als u in huis aan het verven bent, zeker met een roller, zit u al gauw onder de spetters en vlekken. Erg vervelend maar gelukkig zijn ook deze vlekken te verwijderen. Verfvlekken moet u altijd zo snel mogelijk proberen te verwijderen. Als de verf eenmaal opgedroogd is, is het een stuk moeilijker de vlek te behandelen. Probeer met een stuk keukenrol of een ander soort absorberend papier zoveel mogelijk verf op te deppen. Ga niet wrijven, maar plaats het stuk keukenrol losjes op de verfvlek. Is het verf op waterbasis, zoals acrylverf, emulsieverf of schoolverf? Dan is afspoelen van het kledingstuk onder stromend water voldoende om de verfvlekken te verwijderen. De verf moet dan uiteraard nog wel nat zijn. Is het een ander soort verf, bijvoorbeeld olieverf? Stop het kledingstuk niet zomaar in de wasmachine. Dit soort vlekken moet eerst apart behandeld worden, anders krijgt u ze er bijna niet meer uit. Dep de vlek voorzichtig met een stuk keukenrol of een wattenstaafje met terpentine of spiritus. U kunt ook nagellakremover gebruiken. Was het kledingstuk vervolgens onmiddellijk op de gebruikelijke manier uit.

Wat u wel en juist niet moet doen bij vlekken

Belangrijk om te onthouden bij het behandelen van vlekken is dat u het zo snel mogelijk moet doen. Geef de vlek niet de kans in te trekken. U kunt de vlek in koud water onderdompelen, terwijl u ondertussen uitzoekt wat de beste manier is om er iets aan te doen. Als u niet zeker bent van uw zaak is het raadzaam advies in te winnen bij een deskundige, bijvoorbeeld de stomerij. Tere stoffen kunnen makkelijk beschadigen als u te werk gaat met agressieve middelen of verkeerde behandeling geeft. Verder is het belangrijk nooit te wrijven. In plaatst daarvan dept u rustig op de vlek met een schone absorberende doek, absorberend papier of een watje. Probeer het middel dat u wenst te gebruiken eerst altijd even uit op een onopvallende plaats. Verwijder loszittende deeltjes voordat u begint met de behandeling. Breng reinigingsmiddelen nooit in een grote hoeveelheid rechtstreeks op de vlek aan, maar dep liever met een kleine hoeveelheid ervan op een doek of watje. Werk daarbij altijd van de rand naar het midden. Houd bij het reinigen rekening met wasvoorschriften en eventuele andere aanwijzingen op het label in de kleding. Als u het kledingstuk na het wassen in de droger doet, let er dan op dat er geen resten van de vlek zijn achtergebleven. Mocht dat wel het geval zijn, was het kledingstuk dan opnieuw. De warmte van de droger kan bepaalde vlekken zodanig inbranden dat die later niet meer te verwijderen zijn.

Verzorging van uw schoenen

Tips voor de verzorging van uw schoenen

Iedereen heeft wel een paar favoriete schoenen. Het liefst loopt u er kilometers lang op en heeft u er zolang mogelijk plezier van. Om optimaal van uw schoenen te kunnen genieten, is een goede verzorging van uw schoenen een must! Wij geven u graag een paar handige tips zodat u nog lang plezier heeft van uw schoenen.

Leren schoenen

Echt leer

Iedere vrouw heeft wel een paar echt leren schoenen of laarzen in haar kast staan. Leer is erg kwetsbaar en moet beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Hoe kunt u dat het beste doen? Verwijder allereerst met een borstel zorgvuldig alle stof en modder. Plaats de schoenen vervolgens op een schoenspanner om ze mooi strak te houden. U brengt vervolgens met een zachte doek een voedende crème aan op uw schoenen. Breng daarna kleurloze schoensmeer aan of schoensmeer in dezelfde kleur als de schoen. Laat dit eventjes drogen. Ten slotte borstelt u de schoenen goed af met een zachte borstel en klaar bent u. Zo gaan uw leren schoenen weer een hele tijd mee.

Imitatieleer

Uw nieuwe schoenen van imitatieleer wilt u uiteraard zo goed mogelijk verzorgen. Imitatieleer mag dan wel tegen een stootje kunnen en geen last hebben van sneeuw en regen, maar ook hier geldt dat een regelmatige reiniging goed voor uw schoenen is. Daarvoor heeft u alleen maar een sopje en een zachte doek nodig. Voor extra bescherming kunt u ze ook altijd nog even inspuiten met een vlek- en waterafstotende spray. Zo kunt u nog lang genieten van uw schoenen.

Nubuck

Nubuck is glad leer met een licht geruwde bovenlaag. Qua structuur is het vergelijkbaar met suède. Nubuck wordt vaak gebruikt voor wandel- en bergschoenen. Het is kwetsbaarder dan gewoon leer en wordt dus ook sneller vuil. Om ervoor te zorgen dat uw schoenen heel wat kilometers mee gaan, is regelmatig inspuiten met een water- en vlekafstotende spray (verkrijgbaar in de schoenenwinkel) gewoonlijk voldoende. Gladde plekken krijgt u weer ruw met een suèdeborstel. Voor het verwijderen van mogelijke vlekken gebruikt u een tandenborstel en een sopje. Verder zijn er speciale shampoos verkrijgbaar bij de schoenenspeciaalzaak om uw schoenen echt grondig te reinigen, maar daarvoor kunt u natuurlijk ook altijd terecht bij een echte vakman.

Suède

Suède is ruwer en ‘hariger’ dan nubuck. Het is in feite de binnenzijde van leer en daardoor is het bijzonder gevoelig voor vuil en vocht. Spuit uw suède schoenen altijd in met een water- en vuilafstotende spray. Voor het dagelijkse onderhoud van uw suède schoenen gebruikt u een speciale suèdeborstel. Met de ruwe kant van de borstel verwijdert u de vlekken en met de zachte kant krijgt u de vezels weer mooi.

Schoenen van stof

U heeft ongetwijfeld wel een paar canvas schoenen in de kast staan voor de zomer, ze zitten niet alleen lekker, maar zijn ook licht en makkelijk mee te nemen. Echter een nadeel van canvas is de snelle verkleuring. Hoe kunt u uw canvas schoenen zodanig onderhouden dat ze langer dan één zomer meegaan? Oppervlakkige vlekken verwijdert u met wat zeepwater en een schone spons. Verder kunt u ook een nagelborstel of tapijtshampoo gebruiken. Vetvlekken kunt u eenvoudig verwijderen met tetra of wasbenzine. Laat natte schoenen altijd in de buitenlucht drogen om kringen te voorkomen.

Sportschoenen

Tennissen, wandelen, joggen ... Wat voor sport u ook beoefent, sportschoenen zijn onmisbaar. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw sportschoenen zo lang mogelijk mee gaan. Zitten uw schoenen na het hardlopen of wandelen onder de modder? Laat ze dan eerst drogen en borstel ze daarna af. Reinig ze vervolgens met een lauw sopje en een synthetische borstel. Doe ten slotte wat proppen papier in de schoenen om het vocht te absorberen. De binnenzolen kunt u eruit halen om te luchten en indien nodig met een vochtige doek te reinigen. Zet de schoenen nooit op een warmtebron om ze te drogen.

Lakschoenen

Uw nieuwe lakschoenen zitten nu al vol strepen? Om te voorkomen dat ze hun glans verliezen en snel verslijten, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. U heeft daarvoor alleen maar een spons en een sopje nodig. Eventueel achtergebleven vlekken kunt u verwijderen met een vlekkenoplosmiddel. Als de schoenen schoon zijn, smeert u ze in met wat hydraterende melk. Zitten er vouwen of kleine barstjes in de lak? Breng dan een beetje plantaardige olie of citroensap aan en poets ze daarna op met een zachte doek.

Praktische tips

Laarzen

U heeft deze winter vast ook een paar lekkere warme laarzen gekocht. Maar weet u eigenlijk wel hoe u deze het beste kunt onderhouden, zodat u ze nog vele winters kunt dragen? Wij geven u graag een paar handige tips. Leer moet gevoed en beschermd worden. Voor het behoud van uw laarzen is het dan ook nodig ze regelmatig te poetsen en waterdicht te maken. Om los vuil te verwijderen, wrijft u de laarzen eerst af met een zachte borstel. Neem ze vervolgens af met een spons of zachte doek en een sopje met een paar druppels kleurloze azijn. Als de laarzen weer helemaal schoon zijn, spuit u ze in met een water- en vlekafstotende spray.

Hoge hakken

Wat kunt u doen om sierlijke hoge hakken mooi te houden? In de schoenenwinkel zijn diverse hulpmiddelen te koop om uw hakken te beschermen, zoals hakbeschermers en vervanghakjes. Het belangrijkste is echter dat u ze regelmatig schoonmaakt. Houd er daarbij wel rekening mee dat vooral smalle hoge hakken behoorlijk kwetsbaar zijn, zelfs die van leer. U kunt ze het best schoonmaken met een sopje en een zachte doek. Ga daarbij voorzichtig te werk, nooit te hard wrijven!

Witte schoenen

Uw stralend witte zomerschoenen die u heeft aangeschaft voor de zomer zien er nu alweer grauw uit. Wat kunt u daartegen doen? Haal eerst de veters eruit. Vervolgens verwijdert u het vuil met een zachte doek. Borstel uw schoenen daarna met een zachte borstel en een sopje van warm water met groene zeep of afwasmiddel. Pas daarbij op dat u het materiaal niet beschadigt. Voor het verwijderen van vuil tussen de randjes kunt u een oude tandenborstel gebruiken. Spoel de schoenen goed af met warm water, stop er proppen krantenpapier in en laat ze drogen. Het papier absorbeert het vocht en zorgt voor het behoud van de vorm.

Hoe krijgt en houdt u uw schoenen het best in model?

Uw schoenen kunnen door het dragen op den duur uit model raken. U kunt dit voorkomen door schoenspanners te gebruiken als u uw schoenen opbergt. Gebruik ze ook als u nieuwe schoenen gekocht heeft en die net iets te nauw blijken. Schoenspanners maken het mogelijk de pasvorm aan te passen.

Schoenen inlopen

Wie heeft er geen pijnlijke voeten gehad tijdens het inlopen van een paar nieuwe schoenen? Gelukkig zijn er een aantal trucjes om pijnlijke voeten te voorkomen. Draag uw nieuwe schoenen eerst alleen thuis. Geef uw schoenen de tijd om zich aan te passen aan uw voeten. Het zal een paar dagen in beslag nemen, maar dan zitten uw schoenen als gegoten. Mocht deze manier voor u niet werken, dan kunt u uw schoenen altijd oprekken met bevriezend water. Vul een afsluitbare diepvrieszak tot ongeveer de helft met water. Leg in elke schoen een zak en druk die goed aan, zodat de hele schoen gevuld is. Leg nu de schoenen in de diepvries. Het bevriezende water zet uit en rekt het leer op. Haal uw schoenen uit de diepvries en laat ze ontdooien voordat u de zakken eruit haalt. Gebruik deze methode liever niet voor dure schoenen.

Onaangename geur voorkomen

Het is u vast wel eens overkomen dat u bij het uittrekken van uw schoenen een onaangename geur tegemoet kwam. Die geur wordt veroorzaakt door het vocht van uw voeten. Gelukkig zijn ook onaangename geurtjes te voorkomen of tegen te gaan. Wij geven u graag een paar handige tips om zweetvoeten tot het verleden te laten behoren. Om zweetvoeten tegen te gaan, moet u transpiratie voorkomen. Transpiratie kunt u voorkomen door uw voeten altijd zorgvuldig te wassen en te drogen, vooral tussen de tenen. Breng vervolgens talkpoeder onder uw voeten en tussen u tenen aan voordat u uw schoenen aantrekt. Draag bij voorkeur sokken die ademen, dat wil zeggen sokken die gemaakt zijn van natuurvezels zoals katoen of wol. Natuurlijk is het ook van belang dat u elke dag schone sokken aantrekt. Lucht uw schoenen nadat u die heeft gedragen en berg ze vervolgens op met een stuk citroenzeep erin. U kunt ook natriumbicarbonaat in uw schoenen doen om onaangename geurtjes te verwijderen. Eventuele bacteriën raakt u kwijt door de schoenen een nacht in diepvrieszakjes in de koelkast te leggen. De binnenzijde van uw schoenen reinigt u met een spons, water, soda en zeep. Droog uw schoenen nooit op de verwarming, maar stop er absorberend papier in.

Rafelende en vieze veters?

Uw veters kunt u netjes houden door eventuele rafels in te smeren met nagellak. Om ze weer schoon te krijgen, haalt u de veters uit uw schoenen en wast u ze gewoon in de wasmachine.

Verzorging van de zool

Voor reiniging van de zool van uw schoenen of slippers heeft u alleen maar wat water met een paar druppels ammoniak nodig. Maak hiermee de zool schoon en laat hem vervolgens op natuurlijke wijze drogen. Haal uitneembare binnenzolen uit de schoenen om ze apart te luchten en eventueel transpiratievocht te laten drogen. Leren zolen neemt u af met een spons en wat water. Houd de zolen soepel door ze maandelijks in te vetten met ledervet. Gladde leren zolen kunt u ‘opruwen’ met een stuk schuurpapier. Krakende zolen verhelpt u door ze een nachtje in lijnzaadolie te laten weken.

Verzorging & reiniging

Tips voor de verzorging en reiniging van huishoudtextiel

Met huishoudtextiel bedoelen we alle textiel die te vinden is in uw keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer. Denk daarbij niet alleen aan gordijnen, bekleding van meubilair, vloerkleden, kussens en matrassen, maar ook aan handdoeken, vaatdoeken, washandjes, lakens, slopen, enzovoort. U weet natuurlijk hoe belangrijk het voor de duurzaamheid daarvan is het allemaal goed te onderhouden en te reinigen. Elke stof heeft zijn eigen reinigingswijze en schoonmaakmiddelen nodig. Voor al die verschillende stoffen zijn verschillende schoonmaakproducten nodig. Het is raadzaam altijd te controleren of de middelen die u gebruikt ook geschikt zijn voor het te reinigen materiaal. Wilt u weten hoe u vlekken veilig en goed uit uw bankstel, gordijnen of matras krijgt? In dit artikel leggen we uit hoe u daarvoor te werk moet gaan.

Bankstel

Het is zonde als uw bankstel vol vlekken komt te zitten, maar dat is soms moeilijk te voorkomen. Hieronder geven wij u een paar handige tips, waarmee uw bankstel er weer uitziet als nieuw. Heeft u een leren bankstel? De normale verzorging daarvan is afhankelijk van het type leer (ruw of glad).

  • Ruw leer kan niet tegen water. Neem uw ruwleren bankstel dan ook nooit af met een vochtig doekje. Vuil, gladde plekken en vlekken verwijdert u zoveel mogelijk met een borstel, een oude tandenborstel of een gummetje. Voor het losgekomen vuil gebruikt u de stofzuiger. In de winkel zijn speciale reinigingsmiddelen voor ruw lederen meubilair verkrijgbaar. Lees voor gebruik daarvan altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.
  • Glad leer kunt u afnemen met een vochtige spons of doek. Om kalkvlekken van het water op het leer te voorkomen, kunt u het water eerst koken of maakt u gebruik van gedestilleerd water. Is uw leren bankstel erg vuil, neem het dan af met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel. Behandel het vervolgens na met schoon water. Ook hierbij geldt dat u het best gekookt of gedestilleerd water kunt gebruiken om kalkvlekken te voorkomen.

Heeft u een stoffen bankstel? Als u er snel bij bent en de vlek nog niet ingetrokken is, dan volstaat over het algemeen een sopje met wat wasmiddel. Meestal krijgt u minder ernstige vlekken, zoals vlekken van etensresten, tomatensaus, koffie en dergelijke, er op die manier helemaal uit. Droog de vlek met een handdoek of theedoek na. Gebruik nooit een föhn voor het drogen van de vlek, daar gaat de stof van rimpelen. Heeft u vetvlekken in uw stoffen bankstel, verwijder dan eerst zoveel mogelijk van het loszittende vet. U kunt daar een afwasmiddel voor gebruiken of een in de winkel verkrijgbaar ontvettingsmiddel. Neem vervolgens een spons en wat warm water om de vlek verder te behandelen. Droog na met een handdoek of een theedoek.

Heeft uw kat een ongelukje gehad op de bank? Aan urinevlekken kunt u maar beter gelijk iets doen. Neem een stuk keukenpapier en probeer, als de vlek nog vochtig is, zoveel mogelijk van de urine op te deppen. Was de vlek daarna af met een sopje van Biotex en dep de plek droog met een handdoek. Sprenkel ten slotte om de geur te camoufleren een verdunde azijnoplossing over de plek. Heeft u huisdieren die graag op de bank liggen en vraagt u zich af hoe u van achtergebleven haren af kunt komen? Heel eenvoudig, neem een stuk plakband en ga met de plakkende zijde over de bekleding van de bank. De zo losgekomen haren kunt u vervolgens opzuigen met de stofzuiger.

Daarnaast is een rode wijnvlek ook zo gemaakt. In het geval van een rode wijnvlek is het zaak er snel bij te zijn. Doe een beetje afwasmiddel met water en een scheutje azijn op een doek en dep de wijnvlek zo snel mogelijk af. Vervolgens voorzichtig uitwrijven met een natte spons. Maak de plek daarna schoon met een beetje water. U kunt ook witte wijn over de vlek gieten, dat neutraliseert de kleur. Een andere mogelijkheid is zout op de vlek te strooien en dit een tijdje te laten inwerken. Het zout absorbeert de wijn. Als de plek droog is, verwijdert u het zout met de stofzuiger of een zachte borstel. Als u een bloedvlek op uw bankstel heeft, dan kunt u deze het beste verwijderen met koud water en wat keukenzout. Brandvlekken op uw bankstel verwijdert u met citroensap. Laten inweken en afspoelen met koud water.

Als laatste kunnen ook kinderen zo nu en dan voor lastige vlekken op uw bankstel zorgen. Een balpenstreep kunt u bijvoorbeeld het beste verwijderen met wat alcohol. En een botervlek krijgt u weg door eerst zoveel mogelijk van de losse boter te verwijderen. Op de vlek zelf doet u vervolgens wat wasmiddel. Laat dit even inwerken en spoel het af met schoon water. U kunt ook haarspray gebruiken als ontvettingsmiddel. Spuit de vlek in en neem die vervolgens af met een doekje.

Vaste vloerbedekking en vloerkleden

Ook vlekken in de vloerbedekking of het tapijt zijn niet te voorkomen. Gelukkig kunt u ook deze vlekken eenvoudig verwijderen. En wij leggen u uit hoe.

Voorkom om te beginnen dat de vlek indroogt, door die zo snel mogelijk te behandelen. Verwijder eerst zorgvuldig al het loszittende vuil. Door te deppen met een natte doek met koud water raakt u al een groot deel van de vlekken kwijt. Niet wrijven! U kunt ook een reinigingsmiddel gebruiken. Breng het nooit rechtstreeks op de vlek aan, maar doe het op een doekje en dep daarmee de vlek af. Ten slotte dept u de vlek droog met een stuk keukenpapier.

Heeft u een bloedvlek op uw vloerbedekking? Wist u dat u daarvoor beter geen warm of heet water kunt gebruiken? Dep de vlek alleen met een vochtige doek met wat koud water. Krijgt u niet alles weg, gebruik dan een beetje azijn. Wanneer u kaarsvet op uw vloerbedekking heeft laten vallen, dan kunt u het beter eerst laten opdrogen. Leg vervolgens een stuk keukenrol over de vlek en ga hier met een lauwwarm strijkijzer voorzichtig overheen. Het stuk keukenrol neemt het kaarsvet op.

Heeft u koffie op het tapijt gemorst? Gebruik dan een uitgewrongen handdoek en leg die over de vlek. Laat de handdoek de koffie absorberen. In het geval van wijnvlekken geldt dat elke soort wijn een andere behandeling nodig heeft. Witte wijn dept u op met een vochtige doek met wat water of, als de vlek al langer in de vloerbedekking of het kleed zit, met een beetje azijn. Vlekken van rode wijn zijn moeilijker te verwijderen. Veel mensen willen meteen zout of witte wijn op de vlek doen. Houd er echter rekening mee dat zout uw tapijt kan beschadigen en datzelfde geldt voor witte wijn. Gebruik liever een absorberend poeder, bijvoorbeeld krijtpoeder, om de rode wijn te absorberen. Wanneer alles eenmaal in het poeder getrokken is, gebruikt u de stofzuiger om het te verwijderen. Mocht de vlek dan nog niet weg zijn, meng dan het poeder met een scheutje fijnwasmiddel en lauw water. Uiteraard kunt u ook altijd een in de handel verkrijgbaar schoonmaakmiddel gebruiken, dat speciaal bedoeld is om bepaalde vlekken te verwijderen. Lees altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.

Gordijnen

Gordijnen worden vaak vergeten, maar ook deze hebben zo nu en dan een grondige wasbeurt nodig. Houd bij het wassen van uw gordijnen altijd rekening met het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Zie voor aanwijzingen over wat u wel en niet moet doen de wasvoorschriften en/of aanwijzingen in de tabel aan het eind van dit artikel. De eenvoudigste manier om uw gordijnen weer schoon te krijgen, is ze gewoon in de wasmachine te stoppen. Om vergeelde vitrage weer mooi wit te krijgen, laat u die een nacht in een sopje in de wasmachine inweken. De volgende morgen voegt u een handje zout toe, waarna u de wasmachine haar werk laat doen. Een scheurtje in uw gordijnen repareert u met een beetje nagellak in dezelfde kleur als het gordijn.

Kussens, dekbedden en matras

Het regelmatig wassen van uw kussens, dekbedden en zelfs uw matras is van groot belang. Terwijl u slaapt, verliest u veel vocht, maar liefst een kwart tot een halve liter per nacht. Om uw kussens zo schoon mogelijk te houden, moet u ze dus regelmatig wassen. Schud ze ook dagelijks eventjes op wanneer u het bed opmaakt, zodat ze goed ‘vol’ blijven. Het reinigen van uw dekbed kunt u beter overlaten aan de stomerij, waar het chemisch gereinigd wordt.

Het matras mag ook zeker niet vergeten, en met de volgende handige tips is het reinigen van uw matras een fluitje van een cent. Leg allereerst het matras op zijn kant en klop het goed uit. Vervolgens kunt u het met een spons en een beetje water met wat wasmiddel schoon schrobben. Bloedvlekken op het matras verwijdert u door een oplossing van zout en koud water een tijdje te laten intrekken. Reinig de vlek vervolgens met een schone doek. Voor het desinfecteren van uw matras zijn er in de winkel desinfecterende sprays verkrijgbaar tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Houd bij het reinigen van huishoudtextiel altijd rekening met het materiaal. Wat geschikt is voor de ene stof kan niet altijd gebruikt worden voor de andere. Probeer in geval van twijfel uw methode eerst altijd even uit op een onopvallende plaats. Lees ook altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking van in de winkel gekochte reinigingsmiddelen. In de onderstaande tabel vindt u een aantal handige tips over wat wel en niet goed is voor bepaalde soorten textiel.

Opvouwen & inpakken

Tips voor het opvouwen en inpakken van uw kleding

Uw schone, pasgewassen kleren horen niet thuis op bed of over een stoelleuning. Om uw kleding kreukvrij en netjes te houden, is het zaak uw kleren zo keurig mogelijk op te vouwen en in de kast op te bergen. In dit artikel geven we u een paar handige tips over verschillende manieren waarop u uw kleren kunt opvouwen, hoe u die in de kast bewaart, fris houdt en hoe u ze het beste kunt inpakken.

Verschillende manieren van opvouwen

T-shirts

T-shirts opvouwen is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. U kunt kiezen uit twee verschillende methodes: zelf opvouwen of gebruik maken van een hulpmiddel.

Normaal opvouwen: Om T-shirts met of zonder kraagje op de traditionele manier op te vouwen, dat wil zeggen zonder hulpmiddelen, gaat u als volgt te werk. U pakt het shirt met de duimen en wijsvingers bij de schouders vast, met de voorkant naar u toe. Met uw vrije vingers vouwt u de mouwen naar achteren. Leg het shirt neer op een plat oppervlak, bijvoorbeeld een tafel of strijkplank. Strijk eventuele plooien en/of rimpels met de hand glad. Vouw de zijkanten ongeveer 3 cm naar binnen. Tot slot vouwt u de kraag naar achteren, zodat die de zoom aan de onderkant raakt. Draai het vervolgens om. U zou nu een netjes opgevouwen shirt moeten hebben, zoals normaal gesproken in een kledingzaak.

Opvouwen met een kartonnen doos: U kunt voor het gemak ook een ‘vouwmachine’ maken van een kartonnen doos. In deze video ziet u hoe u dat moet doen.

Spijkerbroeken

Uw spijkerbroek kunt u het beste als volgt opvouwen. Houd de broek met de voorkant naar u toe of leg hem met de voorkant naar boven op een vlak oppervlak. Strijk eventuele plooien met de hand glad. Vouw de broek nu in de lengterichting dubbel, met de linkerpijp over de rechterpijp. Vouw vervolgens de onderzijde om tot op een derde van de lengte. Vouw ten slotte de bovenkant van de broek over het al gevouwen gedeelte.

Jasjes

Voor het opvouwen van uw jasjes kunt u kiezen uit 3 verschillende manieren:

Traditionele manier van opvouwen: Leg het jasje met de voorkant naar beneden op een vlakke ondergrond en knoop het vervolgens dicht. Voor het vouwen van de eerste schouder, vouwt u een derde van het jasje naar het midden. De vouw begint ongeveer waar de schoudervulling eindigt of waar de schouder overgaat in de nek. Zorg voor nette vouwen, zodat het jasje mooi plat blijft. Vouw de mouw naar beneden en leg hem langs de rand van het jasje. Strijk met de hand eventuele plooien weg. Herhaal de bovengenoemde stappen voor het vouwen van de andere kant.

Binnenstebuiten vouwen: Keer het jasje binnenstebuiten. Laat de mouwen zoals ze zijn, zodat ze binnen het jasje vallen. Vouw het jasje op de achternaad, zodat de voorkant nu verborgen is en u alleen nog de achterkant ziet. Leg het jasje op een vlakke ondergrond en strijk met de hand eventuele plooien zoveel mogelijk weg.

Voor de helft binnenstebuiten: Keer het jasje voor de helft binnenstebuiten. Neem één kant van het jasje en keer het binnenstebuiten, maar laat de mouw normaal. Verwijder eventuele kreukels. Doe uw hand in de andere schouder en stop die in het binnenstebuiten gekeerde gedeelte van het jasje. De schoudernaden moeten elkaar nu raken. Trek de omslagen recht, zodat ze op gelijke hoogte komen. Vouw het jasje ten slotte in de lengterichting dubbel.

Truien

Het goed opvouwen van truien is heel eenvoudig. Om te beginnen legt u de trui met gespreide mouwen en de voorkant naar beneden plat neer. Vouw de mouwen vanaf de naad naar binnen, evenwijdig aan de zijkant van de trui. Vouw nu de zijkant over de hele lengte naar het midden en doe dat ook met de andere kant. Vouw ten slotte het hele pakketje over de breedte dubbel en draai het om. Als u liever een klembord gebruikt, om het u gemakkelijker te maken, dan kan dat uiteraard ook. Leg ook in dit geval de trui met gespreide mouwen op een plat oppervlak. Plaats het klembord midden op de trui, aan de bovenzijde. Een eventuele col vouwt u eerst naar binnen. Vouw nu beide zijkanten van de trui langs de zijkanten van het klembord. Vouw de mouwen naar binnen, zodat die evenwijdig komen te liggen aan de zijkanten van de trui. Vervolgens vouwt u de vrij liggende onderkant naar boven om, langs de onderzijde van het klembord. Verwijder het klembord voorzichtig. U heeft nu een keurig pakketje. Bij het opbergen in de kast legt u ten slotte de dikste en zwaarste truien onderop de stapel en truien van kwetsbaar materiaal, zoals kasjmier en lamswol, bovenop.

Sokken

Begin allereerst met het bij elkaar zoeken van een compleet paar sokken, want die raken nog al eens door elkaar. Leg de sokken vervolgens op precies dezelfde manier in de lengte op elkaar, zodat het er uitziet alsof het één sok is. Vouw de bovenzijde van de ene sok, de opening, over de bovenzijde van de andere sok. Trek de omgevouwen rand tot de gewenste lengte naar beneden.

Efficiënt inpakken

Bij het inpakken van uw koffer als u op reis gaat, heeft u de keuze tussen het oprollen of opvouwen van uw kleding. Waar u voor kiest, is afhankelijk van wat u het belangrijkst vindt. Hecht u meer waarde aan ruimte besparen in uw koffer dan aan het gewicht ervan, dan kunt u uw kleding beter oprollen. Opgerolde kleding neemt namelijk veel minder plaats in dan wanneer die opgevouwen is. Kiest u voor oprollen, doe dit dan zo strak en plat mogelijk. U kunt de kledingstukken indien nodig eerst langs de naden opvouwen. Op die manier bespaart u meer ruimte. Ga hierbij voorzichtig te werk, zodat uw kleding niet erger kreukt dan wanneer die opgevouwen is. Elastische kledingstukken zijn het gemakkelijkst zonder kreukels op te rollen. Zorg ervoor dat u de opgerolde kleding stevig tegen elkaar gedrukt inpakt. U voorkomt op die manier dat de zorgvuldig door u opgerolde kleren weer uitrollen en alsnog gaan kreuken.

Een andere techniek om kreukels te voorkomen, is het zogenaamde ‘invouwen’. Leg uw schoenen altijd op de bodem en daar bovenop opengevouwen (dus niet opgevouwen!) jurken, broeken en rokken. Laat de zijkanten over de rand van uw koffer vallen. Op de opengevouwen kledingstukken legt u nu uw topjes, T-shirts en andere, kleinere artikelen en pas dan vouwt u de kledingstukken dicht.

Neemt u erg kwetsbare kleren mee (zoals een avondjurk), gebruik dan keuken- of vloeipapier. Wanneer u de kleding opvouwt, legt u tussen elke laag een velletje papier. Het papier voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen de verschillende lagen en voorkomt kreuken.

Nog een handige tip: leg in uw koffer altijd de zwaardere kleding onderop en lichtere kleding bovenop.

Een onaangename geur en motten in uw kast voorkomen

U bent uitgenodigd voor een romantisch etentje met uw partner en besluit om voor de gelegenheid die ene speciale jurk aan te trekken. U haalt de jurk van de hanger en ziet dat er op verschillende plaatsen gaten in zitten. En ook de geur is alles behalve fris. Hoe kunt u onaangename geurtjes en gaten in uw kleding voorkomen? Wij geven u graag een aantal handige tips.

Voorkomen van een muffe geur

  • Om uw kast van onder tot boven te reinigen, haalt u er eerst alle kleren uit. Vervolgens neemt u de hele binnenkant van de kast, inclusief de legplanken, af met een oplossing van water en azijn. Na 24 uur drogen, kunt u uw kleren weer in de kast doen.
  • Als de geur heel erg sterk is, raden we u aan voor het reinigen natriumbicarbonaat op te lossen in een glas ammonia.
  • Om de geur tegen te gaan, kunt u papier op de planken leggen met daaronder wat gedroogde lavendel. Heeft u zelf geen lavendel in de tuin, dan kunt u uiteraard ook altijd kant-en-klare lavendelzakjes kopen in de winkel.
  • Dennengeur heeft niet alleen medicinale eigenschappen, maar neutraliseert ook de muffe geur in uw kleerkast.
  • Houdt u niet van lavendel of dennengeur, plaats dan een sinaasappel met een aantal in de schil gestoken kruidnagels op een plank als luchtverfrisser.
  • Een schaaltje gevuld met koffiebonen in de kast absorbeert en neutraliseert de nare geur.

Voorkomen van motten

Om motten effectief te bestrijden en blijvend tegen te gaan, kunt u gebruik maken van een speciaal daarvoor bestemde, in de handel verkrijgbare spray of naftaleen (bijv. mottenballen). Motten hebben bovendien een hekel aan bepaalde geuren en u kunt ze dus uit uw kleerkast weghouden met bijvoorbeeld tabaksbladeren, eucalyptus, pepermunt of lavendel.


waiting...

€ 10 welkomstkorting

Nieuwsbrief: € 10 welkomstkorting

  • de nieuwste trends
  • exclusieve kortingsacties
  • leuke aanbiedingen
  • stylingtips van onze mode-experts

Nieuwsbrief: € 10 welkomstkorting

* Verplicht veld
CONTACT
010 - 447 98 00* *Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 8.30 tot 17.00 uur.
VEILIG BETALEN
  • Factuur
  • Betaling in 3 termijnen
  • PayPal
  • Visa
  • Mastercard
  • IDeal
VOLG ONS
SHOPPING-APP
  • AppStoreNL
  • PlayStoreNL
ONZE PARTNERS
  • Parcelshop
  • DHL
VEILIG WINKELEN
  • Thuiswinkel Waarborg
  • ECommerce Europe
  • ForusP Secure
  • TS
Alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten € 5,99 per bestelling.