21 augustus 2020 | Leestijd: 5 Minuten

Pruimen, kersen, appels, aardbeien, frambozen, bramen, perziken, nectarines en abrikozen: deze zoete lekkernijen zijn in de zomer overal verkrijgbaar. Fruit is natuurlijk heerlijk om gewoon zo te eten, maar de vitaminebommetjes zijn ook heerlijk in taarten, cupcakes en andere baksels. Daarom hebben wij 3 heerlijke recepten met fruit voor u uitgezocht. Eet smakelijk!

Lekker verfrissend: appelgebak

Nederland, appelland. Er worden in Nederland erg veel verschillende soorten appels gegeten. Er is daarom voor elk wat wils, van de knapperige Granny Smith, tot de zoete Jonagold en de zure Breaburn. In een gebak met amandelen en rozijnen zijn appels extra lekker!

Ingrediënten voor het deeg:

  • 600 g meel
  • 1 blokje gist
  • 100 g suiker
  • 250 ml lauwe melk
  • 100 g boter
  • 2 eieren

Ingrediënten voor de vulling:

  • 300 g appels (kies voor een lichtzure variant)
  • 1 el citroensap
  • 1 el suiker
  • 3 el rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje kaneel
  • 60 g gemalen amandelen
  • 1 ei
  • Beetje melk

Bereiding:

Begin met het maken van het deeg. Doe het meel in een schaal en maak een kuiltje in het midden. Verhit de melk tot deze lauwwarm is, brokkel de gist erin, voeg de boter en suiker toe en roer tot alles opgelost is. Giet de melk in het kuiltje en doe de twee eieren erbij. Meng langzaam alles doorelkaar en kneed het geheel tot een glad deeg tot het van de schaal los komt. Bedek de schaal met een leuke theedoek en laat het deeg op een warme plek circa 45 minuten rijzen. Het deeg moet ongeveer in volume verdubbelen.

In de tussentijd kunt u de vulling maken. Laat de rozijnen in lauwwarm water weken. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe de stukjes appel in een pan samen met het citroensap, de suiker, een half kopje water en laat dit zachtjes pruttelen tot de appel zacht is, maar nog niet uitelkaar valt. Giet de appels af en laat ze afkoelen. Meng de afgekoelde appels in een schaal met de rozijnen, vanillesuiker en kaneel. Splits het ei en doe het eiwit samen met de amandelen ook in de schaal. Roer alles door elkaar, bedek de schaal met een theedoek en zet de schaal opzij.

Haal het deeg uit de schaal en kneed het opnieuw. Strooi een beetje bloem over uw werkoppervlak en verdeel het deeg in twee hompen. Rol beide hompen uit tot een rechthoek van ca. 40 x 15 cm. Verdeel de helft van het appelmengsel over de ene rechthoek en de andere helft over de andere rechthoek. Laat rondom een rand van 1 cm vrij. Maak de randen vochtig met een beetje water en rol de lange zijde van het deeg op. Draai de twee deegrollen nu om elkaar heen. Vet een blik in met wat boter of olie, leg het gebak erop en bedek het geheel opnieuw met de theedoek. Laat het deeg met vulling nog eens 60 minuten rijzen. U kunt de oven alvast voorverwarmen op 180° Celsius boven-/onderwarmte. Bestrijk de bovenkant van het deeg na het rijzen met een mix van het eigeel en een beetje melk. Bak het gebak ongeveer 45 minuten in de oven tot het goudgeel is.

Een zoete verleiding: braam & chocolade cupcakes

Bramen zijn de voorbodes van de nazomer. Ze zijn rijp in de maanden juli tot oktober en kunnen dus gedurende een lange tijd gegeten worden. Bramen zijn erg lekker als jam, maar heeft u ze al eens in cupcakes geproefd?

Ingrediënten voor het deeg:

  • 150 g meel
  • 125 g boter
  • 2 eieren
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 150 ml melk
  • 60 g cacao
  • 1 snufje zout
  • 100 g bramen

Ingrediënten voor de crème:

  • 150 g roomkaas
  • 100 g boter
  • 90 g poedersuiker
  • 1 snufje zout
  • 100 g bramen

Bereiding:

Roer de boter samen met de suiker en vanillesuiker crèmig. Dat lukt het beste en het makkelijkst met een sterke keukenmachine. Doe de eieren er een voor een bij en roer verder. Meng in een andere kom het meel, het zout, het natriumbicarbonaat en de cacao. Voeg dit vervolgens samen met de melk toe aan het deeg in de mengkom van de keukenmachine. Meng als laatste voorzichtig de bramen door het deeg. Verwarm de oven voor op 175° Celsius boven-/onderwarmte. Doe muffinvormpjes in het muffinbakblik en vul elk vormpje voor driekwart met deeg. Bak ca. 20 minuten in de oven.

Terwijl de muffins in de oven bakken, kunt u de crème maken. Meng de roomkaas, de boter, de poedersuiker en het zout met de keukenmachine tot een gladde crème en zet deze daarna in de koelkast. Haal de muffins uit de oven en laat ze afkoelen. De koude crème kunt u met een spuitzak op de afgekoelde muffins spuiten. Daarna kunt u de overgebleven bramen erop leggen en klaar is Kees!

Supersappig: perzikpuddingtaart

Als u van erg zoet en sappig houdt, moet u deze perzikpuddingtaart eens proberen. De combinatie van verse perziken en vanillepudding is de perfecte traktatie voor bij de thee of koffie.

Ingrediënten:

  • 150 g meel
  • 50 g suiker
  • 100 g boter
  • 200 ml melk
  • 1 pakje vanillepuddingpoeder
  • 5 medium perziken

Bereiding:

Kneed het meel, de suiker en de boter samen tot een stevig zanddeeg. Leg dit 30 minuten in de koelkast. Ondertussen kunt u de perziken wassen, ontpitten en in dunne plakjes snijden. Als u dat wilt, kunt u de perziken ook schillen, maar dit is niet nodig. Kook de vanillepudding zoals op de verpakking staat aangegeven, maar dan met maar 200 ml melk.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius boven-/onderwarmte. Bekleed een ronde ovenschaal van ca. 2 cm hoog met het deeg. Giet de pudding erin en verdeel de perzikstukjes er gelijkmatig overheen. Bak de taart ca. 30 minuten tot het deeg een beetje kleur heeft gekregen. Laat de taart goed afkoelen voordat u deze aansnijdt.

Wat is uw favoriete recept met vruchten? Laat het ons weten!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *