11 februari 2020 | Leestijd: 3 Minuten

Voor Valentijnsdag, Moederdag, een verjaardag of gewoon zomaar: bloemen cadeau doen kan altijd. Ze brengen kleur en gezelligheid in huis. Maar dat is niet het enige. Vaak schuilt er een diepe betekenis achter bloemen. Heeft u wel eens van de taal van de bloemen gehoord? Vooral in de 18e eeuw gebruikte men bloemen om gevoelens te uiten of een boodschap over te brengen. Wij hebben voor u de populairste voorjaarsbloemen en hun betekenis op een rijtje gezet.

Tulpen en narcissen

Tulpen en narcissen zijn twee van de bekendste voorjaarsbloeiers. De tulp is vooral zo populair omdat hij er in veel vrolijke kleuren is. Elke kleur heeft een andere betekenis. Rode tulpen staan symbool voor liefde en genegenheid, roze tulpen voor het begin van een opbloeiende liefde. Wilt u uw beste vriendin een bosje tulpen geven? Ga dan voor geel of oranje. Geel staat voor sympathie en met oranje tulpen zegt u tegen haar “ik bewonder je”.

De narcis heeft ook verschillende betekenissen. De naam is afgeleid van Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie. Hij werd verliefd op zijn eigen weerspiegeling in een vijver. Toen hij voorover bukte om zijn spiegelbeeld te kussen, verloor hij zijn evenwicht en verdronk. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem. Door deze mythe is ijdelheid een van de betekenissen van de narcis. In China is de bloem een gelukssymbool. Wij denken bij narcissen vooral aan het begin van de lente en aan Pasen. In deze context staan ze symbool voor wedergeboorte en vruchtbaarheid.

Tip: narcissen in pot zijn superleuk om cadeau te doen.

Ranonkels en rozen

Iemand die u een boeket ranonkels geeft wil zeggen “je bent geweldig!”. Van deze boodschap wordt iedereen vrolijk, toch? De ranonkel, die zijn oorsprong vindt in Midden-Azië, is er in schitterende kleuren als roze, violet, pink, wit, geel en oranje. De imposante bloem symboliseert aantrekkingskracht, aantrekkelijkheid en bewondering. Een mooier compliment dan een bosje ranonkels of »ranonkels in een vaas kunt u niet krijgen!

De rode roos is overal ter wereld de bloem van de liefde. Een bosje van 3 rode rozen betekent in bloementaal “ik hou van je”. Net als tulpen krijgen deze bloemen hun betekenis door de kleur. Zo staan roze rozen voor prille liefde. Geef uw partner liever geen gele rozen. Die staan in een relatie namelijk voor afgunst en jaloezie. Uw beste vriendin kunt u wel een bos gele rozen geven. Dan laat u blijken dat u blij bent met jullie vriendschap. Witte rozen symboliseren onschuld en trouw. Geen wonder dat ze vaak in bruidsboeketten terug te vinden zijn.

Tip: miniroosjes in een metalen pot zijn een mooi gebaar om iemand te laten weten dat u aan diegene denkt.

Hyacinten en anemonen

De geur van de hyacint laat ons weten dat het lente is. De naam is afgeleid van Hyacinthus, een figuur uit de Griekse mythologie. De bloem staat symbool voor vrede, genegenheid en schoonheid. Hyacinten komen het meest voor in de kleuren blauw, roze en wit. In bloementaal betekent de blauwe hyacint oprechtheid, hoop en geduld.

De anemoon is een vrolijke voorjaarsbloem en zegt “ik wil graag bij je zijn”. De naam is afkomstig van het Griekse woord anemos, dat wind betekent. Door het zwarte hart van de bloem en de fijne blaadjes lijkt de anemoon op een klaproos. De voorjaarsbloeier is er in eindeloos veel soorten en in prachtige kleuren van knalrood tot zacht paars.

Tip: geen groene vingers, maar wel dol op planten en bloemen in huis? Onze kunstplanten verwelken nooit!

Liefde, trouw, vriendschap of hoop: in een kleurrijk boeket kan een diepe betekenis schuilgaan. Welke voorjaarsbloemen zijn uw favoriet en wie zou u graag een bosje geven? Laat het ons weten!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *