7 oktober 2020 | Leestijd: 5 Minuten

Het is niet te missen: de herfst is in het land. Buiten neemt de natuur haar warme kleuren aan en binnen maken we het knus. In deze tijd van het jaar vinden wij het gezellig om leuke dingen te gaan doen. Als het mooi weer is gaan we naar buiten om nog van de laatste zonnestralen te genieten, als het regenachtig is blijven we binnen om te knutselen of koken. We hebben zes van onze favoriete dingen om te doen uitgezocht en delen die graag met u. Doet u mee?

Paddenstoelen zoeken

De maanden september en oktober zijn perfect om paddenstoelen te zoeken. Sommige mensen weten precies welke paddenstoelen eetbaar zijn en gaan ze ook plukken. Bij ons gaat het alleen om het vinden en herkennen. De ideale tijd daarvoor is op een dag nadat het heeft geregend. Wanneer de grond in het bos vochtig is, schieten de paddenstoelen uit de grond. Weet u niet zoveel van paddenstoelen dan kunt u ze leren te herkennen met behulp van een paddenstoelenzoekkaart.  Bent u een kenner dan weet u hoe eekhoorntjesbrood, de morielje en de hanenkam eruitzien en kunt u ze voorzichtig afsnijden en klaarmaken. Goede pannen daarvoor vindt u in onze online shop.

Een boswandeling maken

In de herfst zijn de bossen op hun mooist. De fantastische kleuren, het schuin vallende zonlicht, de ritselende bladeren onder onze voeten: wij genieten er met volle teugen van. Gelukkig zijn er verspreid door ons kleine land een aantal hele mooie bosgebieden te vinden. Van Groningen tot Zeeland en van Drenthe tot Brabant: een boswandeling maken kan overal.

Wist u trouwens dat er in Nederland verschillende blotevoetenpaden zijn? Met name in de herfst is het een grappige ervaring om op blote voeten door de natuur te lopen. Probeer het maar eens! Als het koud en nat is, dan is dat natuurlijk een minder goed idee. Voor dit soort weersomstandigheden zijn er onze comfortabele regenlaarsjes, waar uw voeten lekker droog in blijven.

Fotograferen of schilderen

Is het fotograferen er de laatste tijd een beetje bij ingeschoten? Neem dan uw camera weer eens mee als u gaat wandelen en probeer met behulp van het gouden licht of met dreigende wolkenluchten die typische herfstsfeer te vangen.

Bent u liever met potlood of penseel in de weer? Leg dan de schoonheid van het jaargetijde in zelfgemaakte tekeningen of schilderijen vast. Misschien vindt u inspiratie in uw eigen tuin. Of maak een stilleven met pompoenen, kastanjes en herfstbladeren. Het mooie van tekenen en schilderen is dat we uit onze herinnering kunnen putten om ons de herfst voor te stellen. We hoeven er niet eens voor naar buiten.

Appelcider maken

We kunnen de herfst ook proeven. Dat doen we bijvoorbeeld door zelf appelcider te maken. Dat is snel gedaan en helemaal niet moeilijk.

Om appelcider te maken kunt u het best goed rijpe, enigszins zure appels gebruiken. Wanneer u de gelukkige eigenaar bent van een appelboom, dan is het de moeite waard om een wijnpers of een sapcentrifuge aan te schaffen waarmee u appelsap kunt maken. Maar u kunt ook gewoon kant-en-klaar appelsap uit de winkel gebruiken.

Naast appelsap hebt u suiker en wijn- of cidergist nodig. En een grote pan waarin de cider kan gisten. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het mengsel op een koele plek gisten. Na ongeveer vier weken kunt u de zelfgemaakte cider drinken of in glazen flessen bottelen. Proost!

Een vogelhuisje maken

Als het koud wordt, kunnen vogels wel wat hulp van de mens gebruiken. Een vogelhuisje maakt het onze gevederde vriendjes wat makkelijker om voedsel te vinden. En voor ons is het leuk om van achter onze ramen naar de diertjes te kijken. U kunt natuurlijk naar de bouwmarkt gaan en een vogelhuisje kopen. Maar u kunt er ook eentje maken. Het voordeel daarvan is dat u zelf kunt beslissen welk stijl vogelhuisje u wilt: klassiek of chic, simpel of vrolijk. Wie creatief is, ontwerpt het huisje helemaal zelf, maar er zijn ook genoeg handleidingen voor het maken van een vogelhuisje online te vinden. Zo bent u lekker aan het knutselen en draagt u ook nog bij aan de bescherming van de natuur.

Onze tip: met een vogeldrinkbakje zorgt u er ook nog voor dat de vogels water kunnen vinden.

Een deurkrans maken

De herfst is de ideale tijd om vrienden en familie uit te nodigen voor een hapje en een drankje. Een mooie manier om ze te verwelkomen is met een deurkrans. De ronde vorm van zo’n krans staat symbool voor oneindigheid en wederkeer, wat natuurlijk een mooie boodschap voor uw gasten is. Bovendien brengt zo’n krans al bij binnenkomst een stukje hartelijkheid met zich mee. Wanneer u zelf een deurkrans wilt maken, zijn er in de natuur allerlei materialen voorhanden: mos, twijgjes, kastanjes, rozebottels, sierpompoentjes en nog veel meer. In knutselwinkels vindt u kransen, strikken en ijzerdraad.

Trouwens, een mooie zelfgemaakte krans staat ook heel mooi als tafeldecoratie. En als u niet zo’n knutselaar bent, dan koopt u gewoon een van de fantastische sierkransen in de KLINGEL webshop.

Houdt u ook zo van de herfst? En weet u nog veel meer leuke dingen om te doen? Vergeet niet ze met ons te delen! Wij wensen u veel plezier met uw herfstactiviteiten.

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *