4 maart 2020 | Leestijd: 4 Minuten

Is een dag speciaal voor vrouwen wel nodig? En zo ja waarom? Elk jaar is het op 8 maart Wereldvrouwendag. Al meer dan honderd jaar. Vandaag proberen we antwoord te geven op de vraag waarom Wereldvrouwendag nog steeds wordt gevierd.

Internationale Vrouwendag is ontstaan vanuit de behoefte aan meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De belangrijkste rechten waarvoor gevochten werd, waren het vrouwenkiesrecht en het recht op arbeid. Die doelen zijn inmiddels bereikt, maar is de vrouwenemancipatie daarmee voltooid?

Vrijwel overal ter wereld hebben vrouwen minder vaak een hoge functie dan mannen en ook als ze dezelfde positie hebben, is hun loon lager. Daarnaast werken vrouwen vaker in deeltijd om voor de kinderen, het huishouden en later voor hun ouders te kunnen zorgen. Vrouwen hebben het financieel dus minder goed.

Het thema van dit jaar is vrijheid. Ook daar is nog wel het een en ander te bereiken. In veel culturen hebben vrouwen minder vrijheid dan mannen en ze moeten zich vaker aan strenge gedragsregels houden. Hier in Nederland is het heel zorgelijk dat we gezakt zijn op de ladder van de gendergelijkheid. We staan momenteel op een magere 32e plaats. Vrouwen zijn hier dus minder gelijk dan mannen.

Op de vraag of vrouwendag nog nodig is, zeggen wij dus volmondig ja. Wij vrouwen werken hard, we staan altijd voor iedereen klaar en mogen onszelf en elkaar best wel eens in het zonnetje zetten. En wat is er dan leuker dan te gaan shoppen?

Omdat wij ons het meest vrouwelijk voelen in een jurk, stellen we er ter gelegenheid van vrouwendag vier aan u voor. Alle vier zijn ze van Laura Kent maar ze zijn totaal verschillend, zodat er ook echt iets te kiezen valt.

Kleurrijk gestreept

Allereerst is daar de jurk met doorknoopsluiting. Hij is gemaakt van zuivere viscose en dat voelt u meteen. Viscose is namelijk heerlijk zacht, glad en soepel. Deze jurk valt dan ook heel mooi. Daarnaast laten de lengtestrepen u langer en slanker lijken en zorgt de bindceintuur voor een mooie taille. De reverskraag, de steekzakjes en de aangeknipte mouwtjes zorgen voor een casual uitstraling. Omdat de jurk meerdere kleurtjes heeft, is het gemakkelijk er schoenen, tassen en accessoires bij te vinden. Dit is een jurk die altijd kan: hij is geschikt voor op vakantie, en gekleed genoeg voor een garden party.

Onschuldig wit

De tweede jurk is gemaakt van luchtig en ademend katoen in onschuldig wit. Het meisjesachtige wordt nog versterkt door ruches en borduursels. De spaghettibandjes zijn verstelbaar zodat het lijfje mooi past. Omdat deze maxi-jurk effen wit is, is hij gemakkelijk te combineren. Hier ziet u hem met een stoer spijkerjasje, dat zorgt voor een spannende tegenstelling. Met een gekleurd vestje en zilverkleurige teenslippers blijft u dichterbij de stijl van de jurk. Ook superleuk. Vooral wanneer de kleur van de slippers of van het vestje in de tas en de schoenen terugkomt.

Sportief en gebloemd

Jurk nummer drie is compleet anders. Het is een sportieve jurk met Bretonse strepen. Deze blauw-witte strepen zijn geïnspireerd op de truien van de vissers in Bretagne. Coco Chanel was er al helemaal weg van en het ziet er niet naar uit dat ze ooit uit de mode raken. Een jurk die jarenlang meekan dus, en bovendien gemaakt van heerlijk comfortabele jersey. Het sportieve van de jurk wordt versterkt doordat de sluiting en de mouwtjes doen denken aan een poloshirt. Veel heeft deze jurk niet nodig. Hooguit wat eenvoudige accessoires en schoenen in blauw of wit.

Bloemenprints zijn helemaal in. In dit rijtje van vier mag een bloemetjesjurk dan ook niet ontbreken. De verfijnde kleuren, de kleine kapmouwtjes en de plooien in de rok zorgen bij dit exemplaar voor een vrouwelijk profiel. De jurk is niet gevoerd maar de stof is vrij stevig en enigszins elastisch, zodat hij mooi afkleedt. Met deze jurk kunt u alle kanten uit. Met sandaaltjes of espadrilles in een bijpassende kleur is hij casual genoeg voor een dagje shoppen maar hij is ook chic genoeg voor een bruiloft. In dat geval maken een paar witte pumps en een witte tas het plaatje compleet.

In Nederland is vrouwendag geen feestdag maar het is wel een mooie traditie om elkaar of onszelf iets moois cadeau te doen. Zullen we daar dit jaar mee beginnen? Doet u mee?

Tips van de redactie

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *