30 oktober 2018 | Leestijd: 4 Minuten

De Britten drinken het graag met melk, in China en Japan gaat het zetten gepaard met een traditionele ceremonie en in Oost-Friesland wordt het niet zonder ‘kluntje’ gedronken. Heeft u al door waar het over gaat? We hebben het natuurlijk over een kopje thee. De drank die 5000 jaar geleden in China ontdekt is, wordt ontzettend veel gedronken. Wereldwijd zijn er wel meer dan 3000 soorten, waarvan de zwarte thee het populairst is. Het drinken van thee is een gewoonte waar we niet bij stil staan. Maar wist u eigenlijk welke werking zwarte thee op ons lichaam heeft? En welk kruidenmengsel helpt wanneer we zenuwachtig of verkouden zijn? Wij vertellen het u!

Even pauze: ontspannen met citroenmelisse

Trrrring! Het geluid van de wekker betekent het begin van een nieuwe en vooral drukke dag. Wat we soms echt missen, is een momentje rust, terwijl dit juist zo hard nodig is! Plan het daarom eens in. Tien minuutjes zijn vaak al lang genoeg om even lekker van een » kopje thee te genieten. Onze favoriete soort om te ontspannen? Citroenmelisse! Al in de middeleeuwen werd de plant gebruikt als kalmerend middel tegen stress en slaapproblemen. Als u verse citroenmelisse gebruikt, laat dan twee handen vol bladeren ongeveer 20 minuten in 1,5 tot 2 liter heet water trekken. Tip: maak de citroenmelisse klein, zodat de etherische oliën zich beter kunnen ontplooien en de smaak intenser wordt.

Kopje-gele-citroenmelissethee-op-houten-ondergrond-ernaast-groene-citroenmelisseblaadjes

Sint-Janskruid: een vrolijk kopje thee

Wij zijn groot fan van de herfst, maar er zijn ook veel mensen die last krijgen van de herfstdip. Gelukkig zijn er een tips om het neerslachtige gevoel uit de weg te ruimen, zoals veel bewegen en gezonde voeding. Wij delen graag ons geheim met u: sint-janskruid. Voor een verwikkende kop thee kunt u een kant-en-klaar zakje uit de supermarkt halen of uzelf omdopen tot ‘kruidenvrouwtje’. Sint-janskruid groeit op droge grond, zoals in de berm of tussen grind. U herkent het aan de goudgele bloemen met vijf bloemblaadjes. Snijd de stengel net onder het bloemetje af, bind de bloemen samen en laat ze op hun kop op een zonnige plek drogen. Verkruimel vervolgens de bloemetjes en doe twee theelepels ervan in een theezeef. Giet hier 250 ml kokend water op, laat het geheel 10 minuten trekken en klaar is uw oppepper!

Kopje-sintjanskruidthee-gele-bloempjes-erin-op-houten-ondergrond-ernaast-gele-bloempjes-aan-groene-plant

Het hoeft niet altijd koffie te zijn: zwarte thee voor meer energie

Darjeeling, assam, earl grey, ceylon: u kunt uit heel veel smaken zwarte thee kiezen. Door het hoge cafeïnegehalte is deze drank een populair alternatief voor koffie. Wist u dat zwarte thee niet alleen energie geeft, maar ook rijk is aan gezonde bestanddelen? Magnesium, kalium, fluoride, calcium, koper, ijzer, vitamine B1 en B2 hebben bijvoorbeeld een geneeskrachtige werking. Om thee goed zijn werk te kunnen laten doen, moet u bij het zetten op een aantal dingen letten: voor een kopje thee giet u heet, maar niet meer kokend water over een theelepel zwarte theeblaadjes. Laat de thee niet langer dan twee tot drie minuten trekken, want anders wordt hij te bitter. De échte theeliefhebber gebruikt mineraalwater of gefilterd water. De kalk uit leidingwater laat namelijk een wit laagje op de thee achter, wat de smaak beïnvloedt. Met deze kennis staat niets het perfecte kopje zwarte thee nog in de weg!

Kopje-roodbruin-klreurige-zwarte-thee-op-houten-ondergrond

Fris en fruitig in het koude jaargetijde: rozenbottelthee voor het immuunsysteem

Heeft u ooit al eens rozenbottel geproefd? De vrucht is niet heel populair en dat is best zonde! Het poeder ervan heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij gewrichtspijn. Bovendien is de vrucht een bom van vitamine C. Daarom maken wij er een lekker kopje thee van! De bereiding met verse vruchten is heel makkelijk: pluk de rozenbottels met dikke handschoenen en stamp ze met de schillen en de pitjes fijn. Laat ze daarna enkele dagen goed drogen op keukenpapier. Dan is het tijd om thee te zetten: doe 2-3 theelepels van de gedroogde vruchten in een theezeef en giet er heet water op. Laat de melange 10-15 minuten trekken en u heeft een lekker kopje thee voor als u verkouden dreigt te worden!

Afbeelding-kopje-roze-rode-rozenbottelthee-ernaast-rozenbottels-op-houtenondergrond

Wilt u nog meer weten over verschillende theesoorten en bent u benieuwd naar de geschiedenis van thee? Blader dan eens door de » gratis theegids van KLINGEL. Hierin leest u naast tips voor de bereiding en het gebruik ook leuke do-it-yourself-ideeën voor theemelanges en cosmetica. Wat is uw favoriete thee? Wij zijn benieuwd!

Tips van de redactie

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *