25 november 2020 | Leestijd: 7 Minuten

De feestdagen zijn dit jaar anders dan anders. Omdat we veel tijd binnen doorbrengen, moeten we het thuis gezellig maken. Dat lukt heel goed door het huis te versieren, de kerstboom op te tuigen én door iets wat u misschien normaal niet doet: zelf kerstkoekjes bakken! Het is heel gezellig om zo tijd met het gezin door te brengen. En u kunt na het leuke werk ook nog genieten van al het lekkers. Omdat we een keer iets anders wilden dan klassieke kerstkransjes hebben wij bijzondere recepten voor u uitgezocht. Hiervoor hebben wij ook een figuurlijk kijkje over de grens genomen. Bakt u mee?

Smullen als in Amerika: schuimig-zoete s’mores

We beginnen onze culinaire reis in de Amerika. Het land van de kerstzuurstokken en Santa Claus. Ook met kerst kunnen de Amerikanen niet zonder een van hun favoriete desserts: s’mores. Deze koekjessandwich is heel makkelijk om te maken en vooral ontzettend lekker!

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 24 biscuitjes
  • 120 g melkchocolade
  • 12 marshmallows

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200°C bovenwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de biscuitjes naast elkaar op de bakplaat.

Breek de chocolade in stukjes van ongeveer 10 gram en verdeel ze over de helft van de biscuitjes. Leg op de overige biscuitjes een marshmallow. Verwarm ze ca. 5 minuten in de hete oven.

Leg voorzichtig de biscuits met de gesmolten chocolade op de biscuits met de zachte marshmallow en druk ze licht aan, zodat er 12 sandwiches ontstaan. Laat de sandwiches afkoelen of eet ze lauwwarm.

Naar wens kunt u ook meerdere lagen op elkaar stapelen voor extra grote koekjes. 

Tip: voor perfect gelukte koekjes vindt u in de KLiNGEL online shop veel praktische bakhulpjes. Van bakblikken tot keukenweegschalen.  

Genieten als in Italië: romige pistachecannoli

Vanaf Amerika gaan we nu samen door naar Italië, het land dat bekend staat om zijn lekkere eten. Onze reis gaat naar Sicilië, waar we ons volgende koekjesrecept ontdekt hebben: zoete cannoli met een romige pistachevulling.

Ingrediënten voor de koekrolletjes (voor ca. 15-20 stuks):

  • 250 g bloem
  • 30 g poedersuiker
  • 50 g boter
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 2 tl kaneel
  • 30 ml wittewijnazijn
  • 30 ml honing
  • 1 eiwit
  • 1 l plantaardige olie

Ingrediënten voor de vulling: 

  • 600 g ricotta
  • 150 g suiker
  • 75 g pure chocolade
  • 100 g pistachenootjes
  • Poedersuiker om te bestuiven

    Bereiding:
  1. Kneed de bloem, de poedersuiker, de zachte boter, het zout, het ei en de kaneel tot een glad deeg. Giet tijdens het kneden voorzichtig de azijn gemengd met honig door het deeg. Wikkel het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  2. Rol het deeg in 15-20 porties uit tot vierkanten van ongeveer 9×9. Dit kan met de hand of een pastamachine. Wikkel de deegvierkanten vervolgens om speciale cannolivormpjes die van tevoren ingevet zijn met olie. Bestrijk de deegranden met wat eiwit en druk ze aan elkaar vast.
  3. Verhit de olie in een pan en bak hierin het deeg met de vormpjes. De deegrolletjes kunnen eventueel ook in de frituurpan gebakken worden. Haal de rolletjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier. Knijp dan licht de metalen de vormpjes samen en haal het cannolikoekje los.
  4. Laat de ricotta goed uitlekken. Roer er vervolgens de suiker doorheen en zet het mengsel een uur in de koelkast.
  5. Hak de chocolade fijn en roer deze door de gekoelde, zoete ricotta. Hak de pistachenootjes fijn en leg ze opzij.  
  6. Spuit met een spuitzak de vulling in de koekrolletjes. Doop tot slot de uiteinden van de cannoli in de gehakte pistachenootjes en bestrooi de rolletjes met poedersuiker. 

    Tip: met een praktische hakmolen en een friteuse uit onze online shop is het bakken  van de canolli nog makkelijker. 

Sinaasappel & chocolade: een verrukkelijke combinatie

Deze keer zoeken we het iets dichter bij huis en gaan we naar onze oosterburen. In Duitsland zijn tijdens kerst kleine koekjes met sinaasappel en chocolade heel populair. En inmiddels zijn wij ook groot fan!

Ingrediënten (voor ca. 100 stuks): 

  • 125 g boter
  • 100 g suiker
  •  1 vanillestokje
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • 60 g maïzena
  • 1 afgestreken tl bakpoeder
  • 1 sinaasappel
  • 1 cl cognac (naar wens)
  • 100 g pure chocolade

Bereiding:

  1. Klop de boter op kamertemperatuur licht schuimig met de suiker en het zout. Schraap het vanillestokje leeg en voeg het merg samen met het ei toe aan het botermengsel. Meng de bloem met de maïzena en het bakpoeder. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel en kneed tot er en glad deeg ontstaat.
  2. Was de sinaasappel goed, rasp de schil en pers daarna de vrucht uit. Doe de schil met de helft van het sap en de cognac bij het deeg. Wilt u liever alcoholvrije koekjes? Dan kunt u de cognac gewoon weglaten.
  3. Hak de chocolade fijn, voeg toe aan het deeg en kneed het geheel nog even kort door. Vorm hiervan nu drie rollen met een doorsnede van ca. 3 cm. Laat ongeveer 30 minuten in de koelkast liggen tot het deeg stevig is.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Snijd de deegrollen in plakjes van ca. 1 cm dik en leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ca. 12 minuten goudbruin. Ze kunnen lauwwarm en koud gegeten worden! 

    Tip: met een keukenmachine voor het kneden van de ingrediënten en de bakmatten voor het uitrollen van het deeg bent u helemaal klaar voor het bakken van deze lekkernijen. 

Snoepen mag: koekjes met kerstzuurstokken

Voor het laatste recept keren we terug naar eigen land, maar we hebben wel een souvenir uit Amerika meegenomen.  Bij deze koekjes gebruiken we de bekende rood/witte zuurstokken. Voor het ultieme kerstgevoel!

Ingrediënten (voor ca. 50 stuks):

  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 80 g boter
  • 1 citroen
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 10 rood/witte kerstzuurstokken

Bereiding:

  1. Was de citroen goed en rasp de schil. 
  2. Kneed de bloem met de citroenrasp, de suiker, de eidooier, het ei en de boter in blokjes tot een soepel deeg. Wikkel het in folie en leg minstens een uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Rol het deeg tot een lange rol met een doorsnede van ca. 3 cm en snijd er plakjes van ongeveer 1 cm dik van. Rol de schijven tot balletjes en leg deze op een met bakpapier bekleed bakblik. Druk de balletjes iets plat en maak een klein kuiltje in het midden. Bak de koekjes in het midden van de oven ongeveer 5-7 minuten.
  4. Breek de zuurstokken in stukjes en leg in elk kuiltje van het koekje een stukje van de zuurstok. Bak de koekjes nog 5 minuten in de oven tot de suikermassa vloeibaar is en de kuiltjes helemaal opvult. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  5. Vorm, als de snoepjesmassa nog niet helemaal hard en nog licht taai is, met een lepel kleine bergjes van de snoepjes door ze licht omhoog te trekken. Laat de koekjes volledig afkoelen  en uitharden. 

    Tip: met behulp van een rasp voor de citroenschil en een mixer lukt dit recept altijd. Daar zijn we zeker van!

    Welke koekjes gaat u uitproberen? En heeft u zelf ook nog recepten die we zeker moeten maken? Deel ze met ons!
Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie