27 november 2019 | Leestijd: 5 Minuten

Het is alweer eind november, de hoogste tijd dus om eens over de kerstcadeautjes voor uw geliefden na te denken. En wat is er nou leuker dan een zelfgemaakt geschenk? Vooral als het iets is om lekker op te eten of zelf te bakken. Onze vier zelfgemaakte cadeaus smaken niet alleen heerlijk, ze zien er ook heel mooi uit!

Cadeautip nr. 1: chocolademelk aan een stokje

Een winterse wandeling, een middagje schaatsen of een ochtend shoppen: met dit cadeau verheugt u zich al op de thuiskomst. Want wat is er na een vermoeiende dag nou fijner dan lekker ontspannen met een beker warme chocolademelk? De tijd lijkt zelfs wel even stil te staan!

U heeft de volgende ingrediënten nodig:

150 g smeltchocolade melk of puur

Stevige ijsblokjes- of bonbonvorm (of plastic borrelglaasjes)

Plastic of houten lepeltjes (of cocktailrietjes)

Versiering naar wens: bijv. notenschaafsel, chocolade- of suikerstrooisel, minimarshmallows

 

En zo maakt u het:

Doe de 150 g chocolade in een klein diepvrieszakje en sluit het zakje goed. Leg het zakje in een pan warm water en laat de chocolade op een laag vuur smelten.

Zet de vorm klaar, knip een hoekje van het zakje af en giet de vloeibare chocolade in de vormpjes. Steek nu de lepels midden in de vormpjes. U kunt de chocolade rond de lepel versieren met bijvoorbeeld minimarshmallows.

Laat het geheel minstens 3 uur op kamertemperatuur hard worden. Daarna kunt u de chocoladelolly’s uit de vormpjes halen.

Om nu warme chocolademelk te maken hoeft u alleen maar de lepel in een beker te zetten, 150 ml gekookte melk over de chocolade te gieten en goed te roeren.

Tip: u kunt de chocolademelk aan een stokje in een mok met kerstmotief zetten en het geheel vervolgens mooi inpakken.

 Cadeautip nr. 2: koekjespasta

Elke familie heeft er wel één: zo’n zoetekouw die altijd blij wordt van snoep en andere lekkernijen. Voor die persoon is er deze koekjespasta! Het bijzondere van het recept: de koekjes geven de pasta een heerlijke, winterse smaak.

U heeft de volgende ingrediënten nodig:

200 g koekjes (spritsen, speculaas etc.)

125 g gecondenseerde melk

75 g bruine suiker

50 g boter

1 theelepel kaneel

1 jam- of weckpot (met deksel)

 

En zo maakt u het:

Doe de koekjes in een diepvrieszakje en sla met een deegroller op de koekjes, tot ze zo fijn als meel zijn geworden.

Schenk de gecondenseerde melk in een pan en doe er de bruine suiker en boter bij. Verhit dit au bain-marie en blijf roeren tot er een gladde massa zonder klontjes ontstaat. Voeg de kaneel toe. Doe hier nu het koekjesmeel bij en roer tot er een gladde crème ontstaat.

Laat de pasta afkoelen en spuit deze daarna met een spuitzak in de pot. Doe het deksel erop en klaar! De pasta is vooral erg lekker op warme toast en verse broodjes.

Tip: versier een blanco etiket met kerstmotieven. Bijvoorbeeld met glitterstiften, stickers of cadeaupapier. Plak het versierde etiket op de pot.

 

Cadeautip nr. 3: bakmix voor vrolijke koekjes

Voor iedereen in uw omgeving die graag bakt, hebben wij een creatieve cadeautip! Waarom geeft u ze geen zelfgemaakte bakmix? Het maken van de bakmix én de koekjes is zo gebeurd. In combinatie met een leuke koekjespot is dit een heerlijk kerstcadeau.

U heeft de volgende ingrediënten nodig:

125 g meel

½ theelepel bakpoeder

1 snufje zout

75 g bruine suiker

75 g witte suiker

140 g havervlokken of muesli

½ theelepel kaneel

150 g chocolade dragees

1 grote jam- of weckpot (met deksel)

Plus: 1 ei + 125 g zachte boter

 

En zo maakt u het:

Bij dit cadeau gaat het niet om al gebakken koekjes, maar een met liefde samengestelde bakmix. U kunt bijna alle ingrediënten in de pot doen. Om de koekjes te maken, moet er dan alleen nog 1 ei en 125 g zachte boter toegevoegd worden. Om de bakmix er leuk uit te laten zien, worden alle ingrediënten een voor een in de pot gedaan. Zo ontstaan er mooie laagjes. De bovenste laag bestaat uit de vrolijk gekleurde chocolade dragees. Degene die het cadeau ontvangt, moet zich aan de volgende instructies houden:

Roer de zachte boter tot deze schuimig is. Voeg dan het ei toe en roer alles tot een glad mengsel.

Voeg de complete bakmix, behalve de chocolade dragees, aan het mengsel toe en roer tot een deeg. Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C en zet twee bakplaten met bakpapier klaar. Verdeel het deeg met behulp van een eetlepel in porties ter grootte van een walnoot over de bakplaten. Druk de hoopjes een beetje plat en strooi de chocolade dragees over de koekjes.

Bak de koekjes ca. 10 minuten in de oven tot ze licht goudbruin zijn.

Vergeet niet de bakinstructies ook bij het cadeau te doen!

Tip: samen met de koekjesmix kunt u uw kinderen of beste vriendin een mooie koekjespot van Villeroy & Boch cadeau doen. De betoverend mooie porseleinen pot is er in drie formaten: klein, middel en groot.

 

Cadeautip nr. 4: winterse eierlikeur

Een glaasje op uw gezondheid! In de feestmaand december staat er regelmatig bezoek voor de deur. Waarom serveert u ze niet eens een zelfgemaakte winterse eierlikeur? Supermakkelijk om te maken en het resultaat is geweldig, ook als cadeau.

U heeft de volgende ingrediënten nodig:

1 steranijs

1 kruidnagel

1 kaneelstokje

Eigeel van 9 eieren (maat M)

1 ei (maat M)

165 g suiker

¼ l witte rum

2 eetlepels gecondenseerde melk

Glazen fles(sen) (met schroefdop)

 

En zo maakt u het:

Hak de specerijen klein. Doe het eigeel, het ei, de specerijen en de suiker in een pan en verwarm dit langzaam au bain-marie. Roer de massa met een garde tot er een dikke massa ontstaat die licht van kleur is. Dit kan zeker zo’n 10 minuten duren. Roer nu de gecondenseerde melk en de rum door het mengsel en blijf nog ongeveer 3 minuten roeren.

Giet de eierlikeur door een fijne zeef in een schaal en roer het mengsel regelmatig om terwijl het afkoelt.

Zodra alles afgekoeld is, vult u de fles met likeur. Een trechter is hier heel handig bij! Belangrijk: bewaar de eierlikeur altijd in de koelkast!

Tip: tijdens de adventstijd wordt eierlikeur meestal warm gedronken. De likeur doet het ook prima als ‘shot’ in warme drankjes. Bij de zelfgemaakte likeur kunt u daarom ook deze leuke set mokken cadeau doen.

 

Bakken, knutselen, cadeautjes geven: de feestmaand december is de ideale maand om creatief bezig te zijn en aan anderen te denken. Geniet met volle teugen van deze speciale sfeer! Laat ons weten welke cadeautips u hebben geïnspireerd.

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *