10 september 2018 | Leestijd: 4 Minuten

Zo langzamerhand neemt de natuur haar herfstkleuren weer aan. De dagen worden korter en de temperaturen dalen. De magere maaltijdsalades kunnen van tafel: het is tijd voor hartige herfstgerechten. Want wat is er nu leuker dan na een fikse herfstwandeling een stevige maaltijd op tafel te zetten en gezellig samen te eten? Straks stellen we u voor aan twee van onze favoriete herfstrecepten, maar eerst geven we u een paar tips die vast van pas zullen komen in de keuken.

De sterren van het seizoen

Groenten die vers van het land komen, zijn vol van smaak en hebben een hoog gehalte aan vitamines. Typische herfstklassiekers zijn bijvoorbeeld pompoenen, paddenstoelen, rode bietjes, wortelen, spruitjes en tamme kastanjes. Op culinair gebied heeft de herfst dus echt veel te bieden.

Voor ons is de pompoen de herfstgroente bij uitstek. Of hij nu breed is of rond, lang of smal, glad of bobbelig, zoet of hartig: de pompoen is de ongeslagen kampioen van de herfstkeuken. Deze groente smaakt voortreffelijk en is bijzonder veelzijdig. Hij doet het goed als bijgerecht én als hoofdgerecht, gestoofd, gebakken, gefrituurd, gepureerd en als soep. Bovendien zit de pompoen ook nog eens boordevol waardevolle voedingsstoffen want hij is rijk aan vitamines, kalium, magnesium, mineralen en vezels. Wilt u weten of een pompoen rijp is? Dan hoeft u er alleen maar even op te kloppen. Klinkt hij hol dan is hij rijp.

Naast de pompoen is er nog een echte seizoenstopper: de paddenstoel. Een in Nederland relatief onbekende soort is de cantharel. Deze is bijzonder smakelijk maar bevat heel weinig calorieën. Hij bestaat namelijk voor ongeveer 92 procent uit water. Ideaal dus voor iedereen die lekker wil eten maar niet aan wil komen. Let er bij het schoonmaken van cantharellen op dat er onder de rand van de hoed wel eens een beetje aarde zit. Om dit te verwijderen kunt u het best een borsteltje gebruiken. U kunt paddenstoelen beter niet wassen omdat deze zich volzuigen met water en snel zompig worden.

Pompoenrisotto-op-wit-bord-met-groen-bosje-peterselie-ernaast

Herfstgerecht in Italiaanse stijl: romige pompoenrisotto

Ingrediënten:

550 g pompoen
300 g risottorijst
1 grote ui
800 ml groentebouillon
2 el olijfolie
2 el boter
8-10 takjes tijm
50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout

Bereiding:

Schil de pompoen, haal de pitten eruit en rasp hem grof. Snijd de ui in kleine blokjes en fruit deze met een beetje olie in een pan tot ze glazig zijn. Voeg de pompoen, de afgeriste takjes tijm en de risottorijst toe en fruit het geheel nog drie minuten. Breng intussen in een andere pan de bouillon aan de kook en doe ongeveer 200 ml daarvan bij het pompoenmengsel. Voeg de rest van de bouillon steeds in kleine beetjes toe terwijl u het gerecht op middelhoog vuur onder regelmatig roeren in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar laat worden. Vijf minuten voordat u de risotto van het vuur haalt roert u er de boter en de helft van de Parmezaanse kaas door. Breng de risotto als hij klaar is op smaak met zout en peper en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover.

Ovenschotel-aardappel-spek-cantharellen

De hartige herfstkeuken: aardappelpannetje met spek en cantharellen

Ingrediënten:

125 g spekblokjes
2 rode uien
200 g cantharellen
400 g gekookte aardappelen
0,5 tl marjolein
Rucola of veldsla
Boter
Peper en zout

Bereiding:

Bak in een grote pan de uien en het spek een paar minuten aan in een halve eetlepel boter. Haal ze uit de pan en houd ze apart. Bak in dezelfde pan de schoongemaakte cantharellen 7 minuten. Kruid ze met zout, peper en marjolein en zet ook dit apart. Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en bak ook deze in dezelfde pan. U kunt geschilde of ongeschilde aardappelen of krieltjes gebruiken, de keus is aan u. Wat u ook kiest, wees voorzichtig met keren zodat de aardappelen niet uit elkaar vallen. Als ze lekker krokant zijn, doet u het spek, de uien en de cantharellen erbij en mengt u alles goed door elkaar. Warm het gerecht op middelhoog vuur nog twee minuten goed door. Serveer het aardappelpannetje op een bedje veldsla of rucola.

Nu bent u aan de beurt! Knoop een schort voor en ga gezellig aan de slag in de keuken. Wij wensen u veel plezier met koken en eten! Laat u ons weten wat u het liefst eet in de herfst? Wij zijn benieuwd!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *