9 juli 2019 | Leestijd: 3 Minuten

Het is zomer! Tijd om met uw voeten in het zand aan zee te zitten of een duik te nemen in het zwembad. De zomer staat bij Klingel in het teken van La dolce vita. Om het vakantiegevoel compleet te maken eten we het liefst heerlijk schepijs en andere zoete lekkernijen uit Italië. Wij denken meteen aan tiramisu! Vindt u de klassieke versie te zwaar voor warme dagen? Geen probleem, wij hebben een zomerse variant met aardbeien voor u. Dit dessert zal bij iedereen in de smaak vallen!

Norma of Roberto: wie heeft tiramisu uitgevonden?

Over de herkomst van tiramisu (letterlijk vertaald betekent het “trek mij omhoog”) wordt in Italië al decennialang gestreden door verschillende regio’s. Er doen veel verhalen de ronde over het ontstaan van dit dessert. Twee van deze verhalen delen wij graag met u.

Het eerste verhaal speelt zich af in de Noord-Italiaanse regio Friuli-Julisch Venetië. Hier zou Norma Pielli, de eigenaresse van een hotel, in de jaren 50 van de vorige eeuw het dessert met suiker, ei, mascarpone en espresso hebben uitgevonden. Toen een groep uitgeputte skiërs haar hotel bezocht, zouden zij door de lekkernij nieuwe energie gekregen hebben. Van blijdschap riepen ze “tirare sù”.

Volgens een ander verhaal zou Roberto “Loly“ Linguanotto het dessert pas aan het eind van de jaren 60 in het stadje Treviso nabij Venetië uitgevonden hebben. Mensen kwamen in groepen tegelijk af op de heerlijke smaak en de zoete lekkernij zou ze uit hun middagdip “omhoog trekken”. Het woord hiervoor in het dialect van de regio is “Tiramesù”. Daaruit is later de benaming tiramisu ontstaan.

Welk verhaal echt waar is, weten alleen Norma, Roberto en alle anderen aan wie het originele recept wordt toegeschreven. Voor ons telt alleen dat we al decennialang kunnen genieten van overheerlijke tiramisu. Tegenwoordig zijn suiker, ei, mascarpone en espresso allang niet meer de enige ingrediënten om dit dessert mee te maken. In de loop der jaren zijn er eindeloos veel variaties op bedacht. Vandaag delen wij een recept voor een zomerse tiramisu met aardbeien met u!

Dit heeft u nodig voor het maken van de aardbeientiramisu:

Ingrediënten:

  • 1 kg aardbeien
  • 200 g volle yoghurt
  • 200 g slagroom
  • 500 g mascarpone
  • 500 g lange vingers
  • 160 g poedersuiker
  • 6 el amaretto (gebruik sinaasappelsap voor een alcoholvrije variant)
  • 1 scheutje citroensap
  • Muntblaadjes en een paar aardbeien voor de garnering

En zo bereidt u het romige toetje:

Leg een paar aardbeien apart die u straks als decoratie gebruikt. Snijd de helft van de overgebleven aardbeien in plakjes. Doe de andere helft samen met 60 gram poedersuiker, een scheutje citroensap en 4 eetlepels amaretto in een kom. Pureer deze ingrediënten met een staafmixer tot een gladde massa.

Klop de slagroom stijf. Meng de mascarpone en de yoghurt door elkaar en voeg daar 100 gram poedersuiker en 2 eetlepels amaretto aan toe. Schep vervolgens de opgeklopte slagroom voorzichtig door het yoghurt-mascarpone-mengsel.

Leg een deel van de lange vingers op de bodem van een schaal. Wilt u de tiramisu liever in dessertglaasjes serveren? Verkruimel de lange vingers dan.

Tip: wilt u de lange vingers verkruimelen, doe ze dan in een afsluitbaar zakje en gebruik een deegroller om ze fijn te maken.

Op de lange vingers kunt u nu de tiramisu opbouwen. Schep er eerst een laagje aardbeienpuree en vervolgens een laagje yoghurt-mascarpone-mengsel op. Verdeel hier een laagje aardbeienplakjes over. Ga dan weer verder met een laagje (verkruimelde) lange vingers en bouw de tiramisu verder op totdat alle ingrediënten op zijn. Zorg ervoor dat u eindigt met een laagje yoghurt-mascarpone-mengsel.

Laat het dessert minstens twee uur rusten in de koelkast voordat u het opdient. Garneer de tiramisu met de rest van de aardbeien en een paar muntblaadjes. Et voilà, uw zelfgemaakte Italiaanse toetje is klaar! De tiramisu is perfect voor een gezellig etentje met vrienden op een mooie zomeravond.

De variant met aardbeien is een welkome verfrissing op warme dagen. Wij hopen dat u net zo enthousiast bent als wij over dit toetje en dat u het deze zomer ook een keer gaat maken. Alvast eet smakelijk!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *