13 april 2021 | Leestijd: 3 Minuten

Wie aan de lente denkt, denkt aan bloemen. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontelbare krokussen hebben hun kopje intussen boven de grond gestoken en ook de narcissen bloeien volop. Misschien heeft u op dit moment een mooie bos voorjaarsbloeiers op tafel staan. Maar wist u dat tulpen, narcissen en rozen veel meer zijn dan een fleurige decoratie? Achter alle bloemen kan een diepere betekenis schuilgaan. Ze kunnen bijvoorbeeld voor liefde, hoop of trouw staan. De uitdrukking is niet voor niets ‘zeg het met bloemen’. Wij hebben een aantal populaire varianten uitgekozen en vertellen u wat ze ons te zeggen hebben.

Tulpen en narcissen

Als wij u om twee bekende voorjaarsbloeiers vragen, is de kans groot dat u tulpen en narcissen noemt. Tulpen zijn vooral geliefd vanwege de vele kleuren. Het zijn dan ook de kleuren die de betekenis bepalen. Rode tulpen staan voor liefde en genegenheid. Hoe donkerder de tint, des te sterker de gevoelens. De roze variant symboliseert een beginnende liefde. Vrienden kunnen elkaar het best gele en oranje bloemen sturen. Geel staat namelijk voor sympathie en met oranje tulpen zegt u dat u iemand bewondert. De narcis heeft veel betekenissen. De naam is afgeleid van Narcissus, een persoon uit de Griekse mythologie. Hij was ontzettend verliefd op zichzelf en toen hij voorover bukte om in het water zijn spiegelbeeld te bekijken, viel en verdronk hij. Wat van hem overbleef, was een gele bloem. Door deze mythe kan de narcis symbool staan voor ijdelheid. Wij denken bij de gele narcis vooral aan het begin van de lente en aan Pasen, waarbij hij wedergeboorte en vruchtbaarheid betekent.

Ranonkels en rozen

Met een boeket kleurrijke ranonkels kunt u blij zijn! De bloemen zeggen namelijk ‘je bent fantastisch.’ De imposante ranonkel komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten en valt op door de volle bladeren en de kleurenpracht. De bloem is er in roze, violet, pink, wit, geel en oranje en staat voor aantrekkingskracht, aantrekkelijkheid en bewondering. Een beter compliment dan een bos ranonkels kunt u dus niet krijgen!

Dé bloem van de liefde is natuurlijk de roos. Drie rode rozen betekenen ‘ik hou van jou!’ Heeft u ze vaak gekregen op Valentijnsdag? Net als bij tulpen is bij rozen de kleur van de bloemen bepalend. Is de roos pink of roze, dan is de liefde nog pril. Heeft u een relatie? Pas dan op met gele rozen! Deze kunnen afgunst en jaloezie uitdrukken. Maar als u uw beste vriendin een bos gele rozen geeft, laat u juist zien hoe blij u met jullie vriendschap bent. Witte rozen symboliseren onschuld en trouw. Geen wonder dus dat ze vooral in trouwboeketten te vinden zijn.

Hyacinten en anemonen

Zodra u de heerlijke geur van een hycint ruikt, kan het niet missen: de lente is begonnen! De naam van de bloem komt van Hyacintus, ook een figuur uit de Griekse mythologie. De betekenis? Vrede, genegenheid en schoonheid. Net als veel andere voorjaarsbloemen is ook de hyacint er in meerdere kleuren. De blauwe variant drukt in bloementaal oprechtheid, hoop en geduld uit.

De anemoon is een vrolijke voorjaarsbloem en zegt ‘Ik wil bij jou zijn’. De naam stamt af van het Griekse woord anemos dat zoiets als ‘wind’ betekent. Volgens de mythologie ontstond de bloem uit de tranen van Aphrodite die huilde om de dood van haar geliefde Adonis. Anemonen zijn verkrijgbaar in veel tinten, van wit tot paars, dus u kunt iemand steeds weer verrassen met een andere bos.

Tip: wilt u langer dan een week plezier van uw bos bloemen hebben? Bekijk dan eens onze kunstbloemen. Ze verwelken nooit! 

Liefde, trouw, vriendschap of hoop: bloemen zeggen soms meer dan duizend woorden. Welke zijn uw favoriet en wie zou u graag een bos bloemen geven? Laat het ons weten!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *