12 april 2019 | Leestijd: 4 Minuten

Paaseieren schilderen, paaseieren zoeken, een paasbrunch: Pasen is een feest vol tradities. En daar hoort bakken wat ons betreft ook bij! Vindt u het ook zo leuk om flink uit te pakken bij het koffiedrinken of de lunch? Wij verheugen ons al dagenlang op die lekkere zoete geuren in huis en de blije gezichten. Omdat u het waarschijnlijk al druk genoeg heeft met alle voorbereidingen, hebben wij twee van onze favoriete paasrecepten voor u opgezocht.

Lekker én verrassend: figuurcake

Bij Pasen mag eieren in de tuin verstoppen niet ontbreken. Maar het leek ons een heel leuk idee om deze keer ook iets in de cake te verbergen! Als u deze cake aansnijdt komt er een haasje tevoorschijn. Een leuke verrassing die ook nog heerlijk smaakt.

Ingrediënten:
320 g speltmeel of bloem
20 g maïzena

150 g suiker
1 zakje vanillesuiker

1 zakje bakpoeder
300 ml havermelk
160 ml koolzaadolie
10 ml citroensap
roze voedingskleurstof

Verder heeft u nodig:
Cakeblik van 25 cm
Uitsteekvormpje van een haasje

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed het cakeblik met bakpapier. Meng in een grote kom het meel met de maïzena, de suiker, de vanillesuiker en het bakpoeder.
Roer met een garde de havermelk, de olie en het citroensap door elkaar en giet dit mengsel bij de droge ingrediënten. Klop alles met een garde tot een glad beslag.
Verdeel het beslag in twee helften en roer de roze kleurstof door één helft. Giet het roze beslag in een bakblik en bak de cake ca. 40 minuten onderin de oven. U kunt met een prikker controleren of de cake gaar is door deze in de cake te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt, kunt u de cake uit de oven halen.

Laat de cake afkoelen en snijd er plakken van ter dikte van het uitsteekvormpje. Steek daarna een haasje uit elke plak.

Bekleed het cakeblik opnieuw met bakpapier en giet een derde van het lichte beslag op de bodem van het blik. Zet de haasjes in een rij strak tegen elkaar aan bovenop het laagje beslag en druk ze goed aan. Vul de ruimtes naast de haasjes op met een derde van het beslag. Verdeel het overige beslag over de bovenkant van de haasjes en bak de cake 30-35 minuten op 180ºC. Controleer weer met de prikker of de cake gaar is. De restjes roze cake kunt u lekker opsnoepen of er bijvoorbeeld een trifle voor het dessert van maken.

Weer eens iets anders: paaskrans met kersen en chocola

Heel Holland bakt sluit altijd af met een spektakelstuk. En dat doen wij bij onze brunch ook. Met deze heerlijk gevulde krans als afsluiter krijgt u gegarandeerd applaus van uw gasten.


Ingrediënten:
375 g speltmeel of bloem
160 ml havermelk
4 tl suiker
1 zakje gist
1 snufje zout
40 ml koolzaadolie

Voor de vulling:
90 g amandelpasta
2 el ahornsiroop
50 g pure chocolade, geraspt

Verder heeft u nodig:
Geraspte pure chocolade en kersen om te decoreren

Bereiding:
Roer de licht verwarmde havermelk door de suiker en de gist en laat het mengsel staan tot de gist licht begint te schuimen. Meng het meel en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet de olie en het gistmengsel in het kuiltje en kneed alles met de handen tot een elastisch deeg.

Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 90 minuten rijzen.

Kneed vervolgens het deeg nog even kort door en rol het uit tot een rechthoekige lap van ca. 1 cm dik.
Meng de amandelpasta en de ahornsiroop door elkaar en bestrijk het deeg hiermee tot een klein stukje bij de rand vandaan. Is het mengsel te compact om uit te smeren? Voeg dan nog een beetje siroop of wat havermelk toe. Bestrooi daarna het geheel met de geraspte chocola.

Rol het deeg op aan de lange kant en snijd de rol in de lengte door. Vlecht de twee delen tot een krans.

Laat de krans afgedekt nog een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC.

Bak de krans ongeveer 20 minuten tot deze goudbruin is. Strooi de chocolade eroverheen als de krans nog warm is.
Verwarm kort voor het serveren de kersen en verdeel ze over de krans.

Heeft u al zin gekregen om te bakken? Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Laat u ons even weten of het gelukt is?

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *