31 januari 2020 | Leestijd: 5 Minuten

Een huis dat geurt naar pasgebakken zoetigheden. En lekker samen oppeuzelen wat u gebakken hebt. Dat is de winter op zijn best! Wij vonden in ons schriftje een paar recepten die we kennen van vakanties in Oostenrijk. Net even anders dan anders en niet al te moeilijk, maar het resultaat mag er zijn! Bakt u mee?

Buchteln met bosbessenvulling

Oostenrijkse Buchteln zijn in Nederland niet zo heel erg bekend. Het zijn kleine zoete bolletjes met een luchtige, cake-achtige structuur. Traditioneel werden ze met powidl gevuld. Powidl is een soort pruimenjam die urenlang op het vuur moet pruttelen om in te dikken. Tegenwoordig worden Buchteln ook wel gevuld met andere jamsoorten en ook wel met maanzaad of met chocolade. In ons recept hebben we bosbessencompote gebruikt. Buchteln zijn zowel koud als warm lekker en ze zijn ook heel geschikt als toetje. Eet u ze warm, probeer dan eens een beetje vanillevla erbij.

Ingrediënten:

200 ml melk

75 g boter

500 g bloem

1 pakje gedroogde gist

75 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

1 snufje zout

150 g diepvriesbosbessen

2 eetlepels bosbessenjam (of een andere rode jamsoort)

1 mespunt kaneel

1 mespunt kardemom

½ theelepel vanille-extract

Boter en bruine suiker voor het invetten van de bakvorm

50 g gesmolten boter voor het bestrijken van de Buchteln

Poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C
  2. Warm de melk en de boter langzaam op tot de boter gesmolten is. Meng meel, gist, suiker, vanillesuiker en zout door elkaar en voeg vervolgens het lauwwarme boter-melkmengsel en een ei toe. Kneed alles met een mixer met kneedhaken tot een glad deeg. In een keukenmachine gaat dit ook heel goed. Dek het gistdeeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  3. Laat de bosbessen ontdooien en vermeng ze met de jam. Voeg kaneel, kardemom en vanille-extract toe en meng alles goed door elkaar. Kneed het gerezen deeg even door op een met bloem bestoven werkblad en vorm er een rol van. Snijd deze in ca. 15 plakken . Schep ongeveer een theelepel bessenjam in het midden van elk schijfje en vouw ze dicht tot kleine bolletjes.
  4. Vet een bakvorm royaal in met boter en bestrooi de ingevette vorm met bruine suiker. Leg de deegballetjes naast elkaar in de vorm en laat ze nog 20 minuten rijzen.
  5. Giet 50 g gesmolten boter over de bolletjes en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven.
  6. Bestuif de Buchteln na het bakken royaal met poedersuiker.

Kaiserschmarrn met pruimen-kaneelcompote

De klassieker uit de skihut! Niet alleen heerlijk na een dagje skiën maar ook verrukkelijk na een fikse winterwandeling. Voor dit recept hebt u niet zoveel ingrediënten nodig. De meeste hebt u waarschijnlijk wel in huis.

Ingrediënten:

2 el rozijnen

6 eieren (maat M)

4 el suiker

1 snufje zout

300 g bloem

400 ml melk

5 el boter

1 el poedersuiker

1 pot (ca. 500 g) pruimen

125 ml water

1 zakje vanillesuiker

1 kaneelstokje

2 el citroensap

1 afgestreken el maïzena

Bereiding:

  1. Giet de pruimen af en vang het sap uit de pot op in een pan. Doe 125 ml water, de vanillesuiker, het kaneelstokje en het citroensap bij het pruimensap en breng dit aan de kook. Laat een kwartiertje koken om het kaneelstokje te laten trekken. Roer ondertussen beetje bij beetje wat koud water door de maïzena tot u een papje hebt. Giet dit papje al roerend bij het pruimensap. Kook nog even door om het sap in te laten dikken. Verwijder het kaneelstokje en voeg de pruimen toe. U kunt de compote naar wens warm houden of af laten koelen.
  2. Splits de eieren. Klop het eigeel met 3 eetlepels suiker en een snufje zout met de mixer tot het lichtgeel en schuimig is. Roer afwisselend een beetje bloem en een scheutje melk door het mengsel om een licht vloeibaar deeg te maken. Klop in een schone, vetvrije kom het eiwit met de rest van de suiker stijf. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het deeg.
  3. Verwarm een beetje boter in een koekenpan. Schep met een soeplepel wat deeg in de pan totdat de hele bodem met ongeveer 0,5 cm deeg bedekt is. Strooi er rozijnen op en bak het aan beide kanten. Wanneer het deeg net gaar is, scheurt u het met een vork in kleine hapklare stukjes. Bak de Schmarrn goudbruin, schep ze uit de pan en houd ze warm. Doe dit ook met de rest van het deeg tot het op is.
  4. Schep de Kaiserschmarrn op borden en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer ze met de warme of koude compote.

Kwarkpannenkoekjes met honingcrème en vruchten

Deze pannenkoekjes worden gemaakt met eieren, kwark en fruit. Daardoor zijn ze lekker fris en gezond. Heel geschikt dus voor een goede start van de dag. Met het fruit kunt u naar hartelust variëren. Net wat u lekker vindt, of wat het seizoen op dat moment te bieden heeft. In de winter zijn dat bijvoorbeeld blauwe bessen, kiwi’s en bananen, in de zomer abrikozen, aardbeien en meloen.

Ingrediënten:

500 g kwark

5 el honing

1 snufje kaneel

Een beetje sinaasappelrasp

240 g bloem

20 ml melk

4 eieren

2 el suiker

1 snufje zout

Boter

Poedersuiker

Fruit

Bereiding:

  1. Roer 180 g kwark en de honing tot een gladde crème. Voeg naar smaak kaneel en sinaasappelrasp toe en zet koel weg.
  2. Doe bloem, melk, 320 g kwark, eieren, suiker en zout in een kom en mix tot een glad beslag. Laat dit ongeveer 10 minuten rusten.
  3. Verwarm een beetje boter in een crêpepan of in een crêpe maker. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat u gaat bakken. Schep ongeveer 2 eetlepels beslag in de pan, strijk het glad en bak het pannenkoekje aan beide kanten goudbruin. Een crêpe maker is ideaal voor deze pannenkoekjes omdat de warmte traploos geregeld kan worden. Hebt u deze niet dan kunt u ook een gewone koekenpan gebruiken. Let er dan wel op dat u maar heel weinig beslag per keer gebruikt zodat de pannenkoekjes niet te dik worden, en zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat u gaat bakken.
  4. Vouw of rol de pannenkoekjes op en schik ze op bordjes. Schep er een flinke lepel kwark-honingcrème naast en garneer royaal met fruit en poedersuiker.

Warme Kaiserschmarrn, luchtige Buchteln en zoete pannenkoekjes zijn altijd lekker, of u ze nu als ontbijt eet, als tussendoortje of als dessert. Kent u ook recepten die u graag met ons wilt delen? We horen het graag! En we wensen u natuurlijk veel plezier met bakken en natuurlijk ook met opsnoepen!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *