Lederonderhoud

Algemene onderhoudstips

Leder moet regelmatig onderhouden en gereinigd worden. Vervuild nappaleer zonder pigmentering kan met alkalivrije zeep en gedestilleerd water gereinigd worden. Met uitzondering van ruw - of nubuckleer, waarbij u alleen speciale sprays kunt gebruiken, moet elk type leer regelmatig met leerreiniger en leercrème behandeld worden. Om uitdrogen en verbleken te voorkomen, moeten alle leersoorten bovendien tegen direct zonlicht beschermd worden.

Weg met de vlek

Vlekken kunt u het beste direct na het ontstaan reinigen, hoe sneller u te werk gaat, hoe groter de kans is om vlekken volledig te verwijderen.

Bier, cola, sterke drank, sap, wijn

Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek maar van naad tot naad behandelen.

Melk, boter, vet, chocolade

Glad leer: De achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het in het leer ingetrokken vet kan niet compleet verwijderd worden. De vetvlek komt er gedurende de komende weken door de ademende werking van het leer vanzelf uit.

Ruw leer: de achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het droog geworden leer vervolgens met een borstel voor ruw leer nabewerken. Als alles goed gaat, komt de overgebleven vetvlek er met de tijd vanzelf uit.

Viltstift, haarvet, krassen, balpennen, medicijnen, nagellak, zweet, inkt, kleurverlies

Alleen een vakman kan deze schade verhelpen. Om het voor het oog minder te maken, kan men deze veranderingen echter ook behandelen als bloed- of wijnvlekken.

Braaksel, urine, bloed

Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek, maar van naad tot naad behandelen.

Zalf

De achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met een schone, lichte theedoek en afspoelen met gedestilleerd water. Het in het leer ingetrokken vet kan niet compleet verwijderd worden. De vetvlek komt er gedurende de komende weken door de ademende werking van het leer vanzelf uit.