Met de theegids op reis door de wereld van een van de meest geliefde dranken

Kop rode thee op schaal

Wereldwijd drinken mensen elk jaar ongeveer vijf biljoen kopjes thee. Dit maakt de drank een van de meest populaire en belangrijke dorstlessers. Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de smaak. Er zijn zoveel soorten thee, dat er voor iedereen wel een favoriete variant te vinden is. Wanneer u dat zou willen, zou u elke dag een andere theesoort kunnen uitproberen. Maar thee is niet alleen lekker om te drinken. Thee nodigt ook uit tot ontspanning. Alleen al het koken van het water, het in de theepot scheppen van de theeblaadjes en het wachten tot de thee getrokken is kan al een aangenaam moment van rust betekenen. Het theedrinken zelf is dat in ieder geval. Druk dus even op de pauzeknop van het dagelijks leven, leun achterover en dompel uzelf met deze theegids onder in de fascinerende wereld van de thee. U vindt er interessante informatie over de herkomst en de geschiedenis van thee en over de bijzonderheden van de verschillende soorten. Bovendien leest u over het zetten van thee, over de verschillende theeceremonieën, over de mogelijke positieve effecten op de gezondheid en over de vele andere toepassingen van thee.

Thee: een veelzijdige drank met een fascinerende herkomst

Theeliefhebbers weten het al lang: door de verscheidenheid aan soorten en kwaliteiten is thee een drank waar je nooit op uitgekeken raakt. Thee kan mild zijn en bloemig, maar ook krachtig, kruidig en rokerig. Daartussenin liggen allerlei fijne smaaknuances, net als bij wijn en whisky. Op veel plaatsen worden dan ook theeproeverijen georganiseerd, waar u de rijkdom aan smaken kunt leren kennen.

Hoe de thee smaakt, wordt onder andere bepaald door de omstandigheden tijdens de teelt en de manier van oogsten. In de theegids leest u dat ook de verwerkingsprocessen hierin een grote rol spelen. Alles met elkaar leidt dit tot verschillende producten van de theeplant:

Met de gids in de hand een perfect gezette kop thee

Om ervoor te zorgen dat een theesoort alle smaaknuances kan ontplooien, moet hij op de juiste manier worden gezet. De gids besteedt dan ook uitgebreid aandacht aan de volgende punten:

Thee-arrangement

Wat er verder nog nodig is om optimaal van thee te genieten? Dat kan per land en traditie verschillen. De Britten drinken hun thee met een flinke scheut melk en eventueel met suiker en/of citroen. De Oost-Friezen gebruiken kandij en room. In beide landen verloopt het zetten en drinken van thee volgens vastgelegde regels. Ook in Japan worden al heel lang theeceremoniën gehouden, waarbij groene thee op een heel bijzondere manier bereid en geserveerd word. In onze theegids wordt u uitgebreid geïnformeerd over de verschillende theeceremoniën in de wereld.

thee ter ondersteuning voor welzijn en gezondheid

In de media verschijnen de laatste jaren regelmatig berichten waarin gemeld wordt dat groene thee het lichaam op een natuurlijke manier kan beschermen tegen kanker. In hoeverre dat ook daadwerkelijk zo is, is niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel vaststaat, is dat zowel groene als zwarte thee bepaalde vitamines, mineralen en andere waardevolle inhoudsstoffen bevat. Dat geldt ook voor lapacho thee, rooibosthee en kruidenthee. Daarom kan theedrinken goed zijn voor uw welzijn en voor uw gezondheid. Wilt u een theekuur doen, of de klachten van een bepaalde aandoening verlichten, dan doet u er goed aan om van tevoren een arts te raadplegen.
In onze theegids vindt u een overzicht met de waardevolle inhoudsstoffen van de verschillende theesoorten en hun mogelijke positieve werking op het lichaam.

lekkere theerecepten en natuurlijke cosmetica met thee

Wat zit er eigenlijk in Jägertee? En wat in punch? Hoe maak je de lekkerste ijsthee? We sluiten de gids af met een hoofdstuk vol theerecepten. Daar vindt u ideeën voor zelfgemaakte theesoorten van en met gedroogde planten en vruchten. Ook vindt u hier recepten voor DIY schoonheidsmiddelen van groene thee. Deze kunnen voor een mooie, gezonde huid met een frisse teint zorgen. Vrouwen uit Azië zweren al heel lang bij deze natuurlijke cosmetica. Dat is niet zo gek, want zoals u inmiddels weet, is groene thee rijk aan antioxidanten, vitamines en andere waardevolle inhoudsstoffen.