Tips voor het opvouwen en inpakken van uw kleding

Uw schone, pasgewassen kleren horen niet thuis op bed of over een stoelleuning. Om uw kleding kreukvrij en netjes te houden, is het zaak uw kleren zo keurig mogelijk op te vouwen en in de kast op te bergen. In dit artikel geven we u een paar handige tips over verschillende manieren waarop u uw kleren kunt opvouwen, hoe u die in de kast bewaart, fris houdt en hoe u ze het beste kunt inpakken.

Verschillende manieren van opvouwen

T-shirts

T-shirts opvouwen is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. U kunt kiezen uit twee verschillende methodes: zelf opvouwen of gebruik maken van een hulpmiddel.

 • Normaal opvouwen

Om T-shirts met of zonder kraagje op de traditionele manier op te vouwen, dat wil zeggen zonder hulpmiddelen, gaat u als volgt te werk. U pakt het shirt met de duimen en wijsvingers bij de schouders vast, met de voorkant naar u toe. Met uw vrije vingers vouwt u de mouwen naar achteren. Leg het shirt neer op een plat oppervlak, bijvoorbeeld een tafel of strijkplank. Strijk eventuele plooien en/of rimpels met de hand glad. Vouw de zijkanten ongeveer 3 cm naar binnen. Tot slot vouwt u de kraag naar achteren, zodat die de zoom aan de onderkant raakt. Draai het vervolgens om. U zou nu een netjes opgevouwen shirt moeten hebben, zoals normaal gesproken in een kledingzaak.

 • Opvouwen met een kartonnen doos

U kunt voor het gemak ook een ‘vouwmachine’ maken van een kartonnen doos. In deze video ziet u hoe u dat moet doen.

Spijkerbroeken

Uw spijkerbroek kunt u het beste als volgt opvouwen. Houd de broek met de voorkant naar u toe of leg hem met de voorkant naar boven op een vlak oppervlak. Strijk eventuele plooien met de hand glad. Vouw de broek nu in de lengterichting dubbel, met de linkerpijp over de rechterpijp. Vouw vervolgens de onderzijde om tot op een derde van de lengte. Vouw ten slotte de bovenkant van de broek over het al gevouwen gedeelte.

Jasjes

Voor het opvouwen van uw jasjes kunt u kiezen uit 3 verschillende manieren:

 • Traditionele manier van opvouwen

Leg het jasje met de voorkant naar beneden op een vlakke ondergrond en knoop het vervolgens dicht. Voor het vouwen van de eerste schouder, vouwt u een derde van het jasje naar het midden. De vouw begint ongeveer waar de schoudervulling eindigt of waar de schouder overgaat in de nek. Zorg voor nette vouwen, zodat het jasje mooi plat blijft. Vouw de mouw naar beneden en leg hem langs de rand van het jasje. Strijk met de hand eventuele plooien weg. Herhaal de bovengenoemde stappen voor het vouwen van de andere kant.

 • Binnenstebuiten vouwen

Keer het jasje binnenstebuiten. Laat de mouwen zoals ze zijn, zodat ze binnen het jasje vallen. Vouw het jasje op de achternaad, zodat de voorkant nu verborgen is en u alleen nog de achterkant ziet. Leg het jasje op een vlakke ondergrond en strijk met de hand eventuele plooien zoveel mogelijk weg.

 • Voor de helft binnenstebuiten

Keer het jasje voor de helft binnenstebuiten. Neem één kant van het jasje en keer het binnenstebuiten, maar laat de mouw normaal. Verwijder eventuele kreukels. Doe uw hand in de andere schouder en stop die in het binnenstebuiten gekeerde gedeelte van het jasje. De schoudernaden moeten elkaar nu raken. Trek de omslagen recht, zodat ze op gelijke hoogte komen. Vouw het jasje ten slotte in de lengterichting dubbel.

Truien

Het goed opvouwen van truien is heel eenvoudig. Om te beginnen legt u de trui met gespreide mouwen en de voorkant naar beneden plat neer. Vouw de mouwen vanaf de naad naar binnen, evenwijdig aan de zijkant van de trui. Vouw nu de zijkant over de hele lengte naar het midden en doe dat ook met de andere kant. Vouw ten slotte het hele pakketje over de breedte dubbel en draai het om. Als u liever een klembord gebruikt, om het u gemakkelijker te maken, dan kan dat uiteraard ook. Leg ook in dit geval de trui met gespreide mouwen op een plat oppervlak. Plaats het klembord midden op de trui, aan de bovenzijde. Een eventuele col vouwt u eerst naar binnen. Vouw nu beide zijkanten van de trui langs de zijkanten van het klembord. Vouw de mouwen naar binnen, zodat die evenwijdig komen te liggen aan de zijkanten van de trui. Vervolgens vouwt u de vrij liggende onderkant naar boven om, langs de onderzijde van het klembord. Verwijder het klembord voorzichtig. U heeft nu een keurig pakketje. Bij het opbergen in de kast legt u ten slotte de dikste en zwaarste truien onderop de stapel en truien van kwetsbaar materiaal, zoals kasjmier en lamswol, bovenop.

Sokken

Begin allereerst met het bij elkaar zoeken van een compleet paar sokken, want die raken nog al eens door elkaar. Leg de sokken vervolgens op precies dezelfde manier in de lengte op elkaar, zodat het er uitziet alsof het één sok is. Vouw de bovenzijde van de ene sok, de opening, over de bovenzijde van de andere sok. Trek de omgevouwen rand tot de gewenste lengte naar beneden.

Efficiënt inpakken

Bij het inpakken van uw koffer als u op reis gaat, heeft u de keuze tussen het oprollen of opvouwen van uw kleding. Waar u voor kiest, is afhankelijk van wat u het belangrijkst vindt. Hecht u meer waarde aan ruimte besparen in uw koffer dan aan het gewicht ervan, dan kunt u uw kleding beter oprollen. Opgerolde kleding neemt namelijk veel minder plaats in dan wanneer die opgevouwen is. Kiest u voor oprollen, doe dit dan zo strak en plat mogelijk. U kunt de kledingstukken indien nodig eerst langs de naden opvouwen. Op die manier bespaart u meer ruimte. Ga hierbij voorzichtig te werk, zodat uw kleding niet erger kreukt dan wanneer die opgevouwen is. Elastische kledingstukken zijn het gemakkelijkst zonder kreukels op te rollen. Zorg ervoor dat u de opgerolde kleding stevig tegen elkaar gedrukt inpakt. U voorkomt op die manier dat de zorgvuldig door u opgerolde kleren weer uitrollen en alsnog gaan kreuken.

Een andere techniek om kreukels te voorkomen, is het zogenaamde ‘invouwen’. Leg uw schoenen altijd op de bodem en daar bovenop opengevouwen (dus niet opgevouwen!) jurken, broeken en rokken. Laat de zijkanten over de rand van uw koffer vallen. Op de opengevouwen kledingstukken legt u nu uw topjes, T-shirts en andere, kleinere artikelen en pas dan vouwt u de kledingstukken dicht.

Neemt u erg kwetsbare kleren mee (zoals een avondjurk), gebruik dan keuken- of vloeipapier. Wanneer u de kleding opvouwt, legt u tussen elke laag een velletje papier. Het papier voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen de verschillende lagen en voorkomt kreuken.

Nog een handige tip: leg in uw koffer altijd de zwaardere kleding onderop en lichtere kleding bovenop.

Een onaangename geur en motten in uw kast voorkomen

U bent uitgenodigd voor een romantisch etentje met uw partner en besluit om voor de gelegenheid die ene speciale jurk aan te trekken. U haalt de jurk van de hanger en ziet dat er op verschillende plaatsen gaten in zitten. En ook de geur is alles behalve fris. Hoe kunt u onaangename geurtjes en gaten in uw kleding voorkomen? Wij geven u graag een aantal handige tips.

Voorkomen van een muffe geur

 • Om uw kast van onder tot boven te reinigen, haalt u er eerst alle kleren uit. Vervolgens neemt u de hele binnenkant van de kast, inclusief de legplanken, af met een oplossing van water en azijn. Na 24 uur drogen, kunt u uw kleren weer in de kast doen.
 • Als de geur heel erg sterk is, raden we u aan voor het reinigen natriumbicarbonaat op te lossen in een glas ammonia.
 • Om de geur tegen te gaan, kunt u papier op de planken leggen met daaronder wat gedroogde lavendel. Heeft u zelf geen lavendel in de tuin, dan kunt u uiteraard ook altijd kant-en-klare lavendelzakjes kopen in de winkel.
 • Dennengeur heeft niet alleen medicinale eigenschappen, maar neutraliseert ook de muffe geur in uw kleerkast.
 • Houdt u niet van lavendel of dennengeur, plaats dan een sinaasappel met een aantal in de schil gestoken kruidnagels op een plank als luchtverfrisser.
 • Een schaaltje gevuld met koffiebonen in de kast absorbeert en neutraliseert de nare geur.

Voorkomen van motten

Om motten effectief te bestrijden en blijvend tegen te gaan, kunt u gebruik maken van een speciaal daarvoor bestemde, in de handel verkrijgbare spray of naftaleen (bijv. mottenballen). Motten hebben bovendien een hekel aan bepaalde geuren en u kunt ze dus uit uw kleerkast weghouden met bijvoorbeeld tabaksbladeren, eucalyptus, pepermunt of lavendel.

We sluiten af met een paar interessante wetenswaardigheden over de verdeling van huishoudelijke taken in het buitenland: