Tips voor de verzorging van uw schoenen

Iedereen heeft wel een paar favoriete schoenen. Het liefst loopt u er kilometers lang op en heeft u er zolang mogelijk plezier van. Om optimaal van uw schoenen te kunnen genieten, is een goede verzorging van uw schoenen een must! Wij geven u graag een paar handige tips zodat u nog lang plezier heeft van uw schoenen.

Leren schoenen

Echt leer

Iedere vrouw heeft wel een paar echt leren schoenen of laarzen in haar kast staan. Leer is erg kwetsbaar en moet beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Hoe kunt u dat het beste doen? Verwijder allereerst met een borstel zorgvuldig alle stof en modder. Plaats de schoenen vervolgens op een schoenspanner om ze mooi strak te houden. U brengt vervolgens met een zachte doek een voedende crème aan op uw schoenen. Breng daarna kleurloze schoensmeer aan of schoensmeer in dezelfde kleur als de schoen. Laat dit eventjes drogen. Ten slotte borstelt u de schoenen goed af met een zachte borstel en klaar bent u. Zo gaan uw leren schoenen weer een hele tijd mee.

Imitatieleer

Uw nieuwe schoenen van imitatieleer wilt u uiteraard zo goed mogelijk verzorgen. Imitatieleer mag dan wel tegen een stootje kunnen en geen last hebben van sneeuw en regen, maar ook hier geldt dat een regelmatige reiniging goed voor uw schoenen is. Daarvoor heeft u alleen maar een sopje en een zachte doek nodig. Voor extra bescherming kunt u ze ook altijd nog even inspuiten met een vlek- en waterafstotende spray. Zo kunt u nog lang genieten van uw schoenen.

 Nubuck

Nubuck is glad leer met een licht geruwde bovenlaag. Qua structuur is het vergelijkbaar met suède. Nubuck wordt vaak gebruikt voor wandel- en bergschoenen. Het is kwetsbaarder dan gewoon leer en wordt dus ook sneller vuil. Om ervoor te zorgen dat uw schoenen heel wat kilometers mee gaan, is regelmatig inspuiten met een water- en vlekafstotende spray (verkrijgbaar in de schoenenwinkel) gewoonlijk voldoende. Gladde plekken krijgt u weer ruw met een suèdeborstel. Voor het verwijderen van mogelijke vlekken gebruikt u een tandenborstel en een sopje. Verder zijn er speciale shampoos verkrijgbaar bij de schoenenspeciaalzaak om uw schoenen echt grondig te reinigen, maar daarvoor kunt u natuurlijk ook altijd terecht bij een echte vakman.

Suède

Suède is ruwer en ‘hariger’ dan nubuck. Het is in feite de binnenzijde van leer en daardoor is het bijzonder gevoelig voor vuil en vocht. Spuit uw suède schoenen altijd in met een water- en vuilafstotende spray. Voor het dagelijkse onderhoud van uw suède schoenen gebruikt u een speciale suèdeborstel. Met de ruwe kant van de borstel verwijdert u de vlekken en met de zachte kant krijgt u de vezels weer mooi.

Schoenen van stof

U heeft ongetwijfeld wel een paar canvas schoenen in de kast staan voor de zomer, ze zitten niet alleen lekker, maar zijn ook licht en makkelijk mee te nemen. Echter een nadeel van canvas is de snelle verkleuring. Hoe kunt u uw canvas schoenen zodanig onderhouden dat ze langer dan één zomer meegaan? Oppervlakkige vlekken verwijdert u met wat zeepwater en een schone spons. Verder kunt u ook een nagelborstel of tapijtshampoo gebruiken. Vetvlekken kunt u eenvoudig verwijderen met tetra of wasbenzine. Laat natte schoenen altijd in de buitenlucht drogen om kringen te voorkomen.

Sportschoenen

Tennissen, wandelen, joggen ... Wat voor sport u ook beoefent, sportschoenen zijn onmisbaar. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw sportschoenen zo lang mogelijk mee gaan. Zitten uw schoenen na het hardlopen of wandelen onder de modder? Laat ze dan eerst drogen en borstel ze daarna af. Reinig ze vervolgens met een lauw sopje en een synthetische borstel. Doe ten slotte wat proppen papier in de schoenen om het vocht te absorberen. De binnenzolen kunt u eruit halen om te luchten en indien nodig met een vochtige doek te reinigen. Zet de schoenen nooit op een warmtebron om ze te drogen.

Lakschoenen

Uw nieuwe lakschoenen zitten nu al vol strepen? Om te voorkomen dat ze hun glans verliezen en snel verslijten, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. U heeft daarvoor alleen maar een spons en een sopje nodig. Eventueel achtergebleven vlekken kunt u verwijderen met een vlekkenoplosmiddel. Als de schoenen schoon zijn, smeert u ze in met wat hydraterende melk. Zitten er vouwen of kleine barstjes in de lak? Breng dan een beetje plantaardige olie of citroensap aan en poets ze daarna op met een zachte doek.

Praktische tips

Laarzen

U heeft deze winter vast ook een paar lekkere warme laarzen gekocht. Maar weet u eigenlijk wel hoe u deze het beste kunt onderhouden, zodat u ze nog vele winters kunt dragen? Wij geven u graag een paar handige tips. Leer moet gevoed en beschermd worden. Voor het behoud van uw laarzen is het dan ook nodig ze regelmatig te poetsen en waterdicht te maken. Om los vuil te verwijderen, wrijft u de laarzen eerst af met een zachte borstel. Neem ze vervolgens af met een spons of zachte doek en een sopje met een paar druppels kleurloze azijn. Als de laarzen weer helemaal schoon zijn, spuit u ze in met een water- en vlekafstotende spray.

Hoge hakken

Wat kunt u doen om sierlijke hoge hakken mooi te houden? In de schoenenwinkel zijn diverse hulpmiddelen te koop om uw hakken te beschermen, zoals hakbeschermers en vervanghakjes. Het belangrijkste is echter dat u ze regelmatig schoonmaakt. Houd er daarbij wel rekening mee dat vooral smalle hoge hakken behoorlijk kwetsbaar zijn, zelfs die van leer. U kunt ze het best schoonmaken met een sopje en een zachte doek. Ga daarbij voorzichtig te werk, nooit te hard wrijven!

 Witte schoenen

Uw stralend witte zomerschoenen die u heeft aangeschaft voor de zomer zien er nu alweer grauw uit. Wat kunt u daartegen doen? Haal eerst de veters eruit. Vervolgens verwijdert u het vuil met een zachte doek. Borstel uw schoenen daarna met een zachte borstel en een sopje van warm water met groene zeep of afwasmiddel. Pas daarbij op dat u het materiaal niet beschadigt. Voor het verwijderen van vuil tussen de randjes kunt u een oude tandenborstel gebruiken. Spoel de schoenen goed af met warm water, stop er proppen krantenpapier in en laat ze drogen. Het papier absorbeert het vocht en zorgt voor het behoud van de vorm.

Hoe krijgt en houdt u uw schoenen het best in model?

Uw schoenen kunnen door het dragen op den duur uit model raken. U kunt dit voorkomen door schoenspanners te gebruiken als u uw schoenen opbergt. Gebruik ze ook als u nieuwe schoenen gekocht heeft en die net iets te nauw blijken. Schoenspanners maken het mogelijk de pasvorm aan te passen.

Schoenen inlopen

Wie heeft er geen pijnlijke voeten gehad tijdens het inlopen van een paar nieuwe schoenen? Gelukkig zijn er een aantal trucjes om pijnlijke voeten te voorkomen. Draag uw nieuwe schoenen eerst alleen thuis. Geef uw schoenen de tijd om zich aan te passen aan uw voeten. Het zal een paar dagen in beslag nemen, maar dan zitten uw schoenen als gegoten. Mocht deze manier voor u niet werken, dan kunt u uw schoenen altijd oprekken met bevriezend water. Vul een afsluitbare diepvrieszak tot ongeveer de helft met water. Leg in elke schoen een zak en druk die goed aan, zodat de hele schoen gevuld is. Leg nu de schoenen in de diepvries. Het bevriezende water zet uit en rekt het leer op. Haal uw schoenen uit de diepvries en laat ze ontdooien voordat u de zakken eruit haalt. Gebruik deze methode liever niet voor dure schoenen.

Onaangename geur voorkomen

Het is u vast wel eens overkomen dat u bij het uittrekken van uw schoenen een onaangename geur tegemoet kwam. Die geur wordt veroorzaakt door het vocht van uw voeten. Gelukkig zijn ook onaangename geurtjes te voorkomen of tegen te gaan. Wij geven u graag een paar handige tips om zweetvoeten tot het verleden te laten behoren. Om  zweetvoeten tegen te gaan, moet u transpiratie voorkomen. Transpiratie kunt u voorkomen door uw voeten altijd zorgvuldig te wassen en te drogen, vooral tussen de tenen. Breng vervolgens talkpoeder onder uw voeten en tussen u tenen aan voordat u uw schoenen aantrekt. Draag bij voorkeur sokken die ademen, dat wil zeggen sokken die gemaakt zijn van natuurvezels zoals katoen of wol. Natuurlijk is het ook van belang dat u elke dag schone sokken aantrekt. Lucht uw schoenen nadat u die heeft gedragen en berg ze vervolgens op met een stuk citroenzeep erin. U kunt ook natriumbicarbonaat in uw schoenen doen om onaangename geurtjes te verwijderen. Eventuele bacteriën raakt u kwijt door de schoenen een nacht in diepvrieszakjes in de koelkast te leggen. De binnenzijde van uw schoenen reinigt u met een spons, water, soda en zeep. Droog uw schoenen nooit op de verwarming, maar stop er absorberend papier in.

Rafelende en vieze veters?

Uw veters kunt u netjes houden door eventuele rafels in te smeren met nagellak. Om ze weer schoon te krijgen, haalt u de veters uit uw schoenen en wast u ze gewoon in de wasmachine.

Verzorging van de zool

Voor reiniging van de zool van uw schoenen of slippers heeft u alleen maar wat water met een paar druppels ammoniak nodig. Maak hiermee de zool schoon en laat hem vervolgens op natuurlijke wijze drogen. Haal uitneembare binnenzolen uit de schoenen om ze apart te luchten en eventueel transpiratievocht te laten drogen. Leren zolen neemt u af met een spons en wat water. Houd de zolen soepel door ze maandelijks in te vetten met ledervet. Gladde leren zolen kunt u ‘opruwen’ met een stuk schuurpapier. Krakende zolen verhelpt u door ze een nachtje in lijnzaadolie te laten weken.