Tips voor het verwijderen van vlekken uit verschillende soorten textiel

Lastige vlekken in uw kleding of op andere soorten textiel zijn zo gemaakt. Moeilijker is het deze vlekken weer te verwijderen. Weet u wat u nu juist wel of niet moet doen om de vlekken zo goed mogelijk te verwijderen? In dit artikelen geven wij u een aantal handige tips om in een handomdraai van die lastige vlekken af te komen.

De meest voorkomende vlekken en de beste manier om die te verwijderen:

Olie- en vetvlekken

Bij het koken maakt u dagelijks gebruik van olie en/of vet en een vetvlek is snel gemaakt. Wat nu?

Smeer de vlek goed in met groene zeep, afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel (bijvoorbeeld Dreft). Was het kledingstuk vervolgens zo warm mogelijk in de wasmachine volgens de wasvoorschriften op het label. Let erop dat er geen resten van de vlek zijn achtergebleven als u na het wassen de droger gebruikt. De warmte van de droger kan maken dat de vlek als het ware inbrandt.

Kaarsvetvlekken

Kaarsen zijn gezellig in huis, maar een druipende kaars kan ook hele nare en hardnekkige vlekken maken. Net als bij andere vetvlekken is het belangrijk zo snel mogelijk iets aan die vlekken te doen. Maar hoe kunt u het beste te werk gaan? Allereerst laat u het kaarsvet altijd eerst stollen. Vervolgens kunt u met uw vingers of met behulp van een lepel of de botte zijde van een mes zoveel mogelijk kaarsvet verwijderen. Dek daarna de vlek af met absorberend papieren, ook onder de vlek. Ga met een warme strijkbout over de afgedekte vlek om zoveel mogelijk kaarsvet te verwijderen. De overblijvende restjes haalt u weg met wasbenzine, waarna u de vlek goed uitspoelt met schoon water.

Verder kunt u het kledingstuk ook in de diepvries leggen. Als het kaarsvet eenmaal bevroren is, is het heel makkelijk te verwijderen.

Transpiratievlekken

Transpireren bij warm weer, tijdens een drukke werkdag, intensief sporten of uitgaan kan voor nare vlekken zorgen, die zelfs na een wasbeurt vervelend blijven ruiken. Op witte kleding kan transpiratie zelfs vieze, gele vlekken achterlaten. Wat kunt u er aan doen?
De gemakkelijkste manier is uw kleding te behandelen met een vloeibaar wasmiddel. Smeer de vlek in met het wasmiddel, laat het ongeveer een half uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens uit volgens de wasvoorschriften.

Fruitvlekken

Ook fruit kan voor lastige en hardnekkige vlekken zorgen. Maar geen zorgen, ook deze kunt u goed verwijderen. Dep de fruitvlek goed in met citroensap of schoonmaakazijn en spoel die daarna goed uit met schoon water. Vanwege het enigszins blekende effect van citroensap, kunt u deze methode beter alleen gebruiken voor licht textiel.

Verse fruitvlekken kunt u ook behandelen met vlekkenzout, waarna u het kledingstuk wast volgens de wasvoorschriften. Mocht de vlek daarna nog niet helemaal weg zijn, dan dept u die voorzichtig met wat warme alcohol of azijn. Oude fruitvlekken kunt u weken in karnemelk met een scheutje citroensap.

Inktvlekken

Inktvlekken, wie kent ze niet? Een lekkende pen in uw borst –of broekzak, een pen die per ongeluk mee de wasmachine in gaat of gewoon een uitschieten. Maar hoe komt u nu van die vlek af? Inktvlekken kunt u eenvoudig verwijderen door ze te deppen met alcohol, azijn, spiritus, terpentine of wasbenzine. Meestal krijgt u de vlek daarmee niet helemaal weg, maar goed uitspoelen en een normale wasbeurt doen de rest. In geval van balpenvlekken kunt u het kledingstuk ook een tijdje in melk laten weken. Melk lost de inkt op. Daarna weer gewoon wassen volgens de wasvoorschriften.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn de meest voorkomende vlekken en ook nog eens lastig te verwijderen. Gelukkig weten wij daar wel raad mee. Als de bloedvlek net gemaakt is dan is deze nog eenvoudig te behandelen met koud water. Spoel de vloedvlek goed uit met koud water. Gebruik hiervoor nooit warm water, dat maakt de vlek alleen maar erger. Oudere bloedvlekken, die in de kleding zijn ingetrokken, zijn moeilijker te behandelen. U kunt het proberen met een oplossing van goed koud water en een flinke hoeveelheid zout. Ook hier geldt: nooit warm water gebruiken. Smeer de oplossing op de vlek of zet het kledingstuk een halve dag in de week in een emmer met de zoutoplossing. Was het daarna in de wasmachine volgens de wasvoorschriften.

Grauw wasgoed

Vaak krijgt het heldere wit van uw kleding na een paar wasbeurten een grijsachtige kleur. Hoe kunt u iets aan die grauwsluier doen? U kunt dit probleem eenvoudig verhelpen door een paar lepels soda toe te voegen aan de witte was en de wasmachine van tijd tot tijd te laten draaien op 60 graden.

Lippenstiftvlekken

Lippenstift kan lelijke vlekken veroorzaken, zeker op witte of lichte kleding. Gelukkig zijn die vlekken gemakkelijk te verwijderen. Hoe u dat het beste kunt doen? Het belangrijkste is dat u niet gaat wrijven. Doe een beetje ether, wasbenzine of alcohol op een watje of doekje en dep de vlek voorzichtig af. Het watje neemt de lippenstift op, dus zorg ervoor altijd een schoon watje te gebruiken. Blijf deppen totdat alle kleur uit de vlek verdwenen is en was het kledingstuk daarna volgens de wasvoorschriften in de wasmachine.

Kauwgumvlekken

De kans dat u zonder dat u het in de gaten heeft op een stukje kauwgum gaat zitten, is niet denkbeeldig. Gelukkig is het makkelijk te verwijderen. Wat moet u doen? Smeer de vlek in met een flinke lik pindakaas en laat dit even inwerken. Vervolgens wast u het kledingstuk op de normale temperatuur. De kauwgum en pindakaasvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. U kunt het kledingstuk ook een paar uur in de diepvries leggen. De bevroren kauwgum is dan makkelijk te verwijderen.

Rode wijnvlekken

U geniet van een lekker etentje met een goed glas wijn en plotseling ziet u een van die vervelende rode wijnvlekken op uw mooie nieuwe blouse. Wat nu? Probeer zoveel mogelijk van de rode wijn op te deppen met bijvoorbeeld een stuk keukenrol, toiletpapier of een papieren zakdoekje. Ga niet wrijven, dat maakt de vlek alleen maar erger. Als er geen absorberend papier in de buurt is, kunt u ook zout op de vlek strooien. Spoel uit met lauw water tot de vlek zo goed als verdwenen is. Was het kledingstuk vervolgens volgens de wasvoorschriften in de wasmachine. Als u er niet meteen iets aan kunt doen, kunt u ook een scheutje witte wijn op de vlek gieten. Witte wijn lost de kleur van rode wijn op en is bovendien makkelijker te verwijderen dan een ingetrokken rode wijnvlek. Was het kledingstuk zodra u de kans heeft zo snel mogelijk uit, ook weer volgens de normale wasvoorschriften.

Verfvlekken

Als u in huis aan het verven bent, zeker met een roller, zit u al gauw onder de spetters en vlekken. Erg vervelend maar gelukkig zijn ook deze vlekken te verwijderen. Verfvlekken moet u altijd zo snel mogelijk proberen te verwijderen. Als de verf eenmaal opgedroogd is, is het een stuk moeilijker de vlek te behandelen. Probeer met een stuk keukenrol of een ander soort absorberend papier zoveel mogelijk verf op te deppen. Ga niet wrijven, maar plaats het stuk keukenrol losjes op de verfvlek. Is het verf op waterbasis, zoals acrylverf, emulsieverf of schoolverf? Dan is afspoelen van het kledingstuk onder stromend water voldoende om de verfvlekken te verwijderen. De verf moet dan uiteraard nog wel nat zijn. Is het een ander soort verf, bijvoorbeeld olieverf? Stop het kledingstuk niet zomaar in de wasmachine. Dit soort vlekken moet eerst apart behandeld worden, anders krijgt u ze er bijna niet meer uit. Dep de vlek voorzichtig met een stuk keukenrol of een wattenstaafje met terpentine of spiritus. U kunt ook nagellakremover gebruiken. Was het kledingstuk vervolgens onmiddellijk op de gebruikelijke manier uit.

Wat u wel en juist niet moet doen bij vlekken

Belangrijk om te onthouden bij het behandelen van vlekken is dat u het zo snel mogelijk moet doen. Geef de vlek niet de kans in te trekken. U kunt de vlek in koud water onderdompelen, terwijl u ondertussen uitzoekt wat de beste manier is om er iets aan te doen. Als u niet zeker bent van uw zaak is het raadzaam advies in te winnen bij een deskundige, bijvoorbeeld de stomerij. Tere stoffen kunnen makkelijk beschadigen als u te werk gaat met agressieve middelen of verkeerde behandeling geeft. Verder is het belangrijk nooit te wrijven. In plaatst daarvan dept u rustig op de vlek met een schone absorberende doek, absorberend papier of een watje. Probeer het middel dat u wenst te gebruiken eerst altijd even uit op een onopvallende plaats. Verwijder loszittende deeltjes voordat u begint met de behandeling. Breng reinigingsmiddelen nooit in een grote hoeveelheid rechtstreeks op de vlek aan, maar dep liever met een kleine hoeveelheid ervan op een doek of watje. Werk daarbij altijd van de rand naar het midden. Houd bij het reinigen rekening met wasvoorschriften en eventuele andere aanwijzingen op het label in de kleding. Als u het kledingstuk na het wassen in de droger doet, let er dan op dat er geen resten van de vlek zijn achtergebleven. Mocht dat wel het geval zijn, was het kledingstuk dan opnieuw. De warmte van de droger kan bepaalde vlekken zodanig inbranden dat die later niet meer te verwijderen zijn.