Tips voor de verzorging en reiniging
van huishoudtextiel

Met huishoudtextiel bedoelen we alle textiel die te vinden is in uw keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer. Denk daarbij niet alleen aan gordijnen, bekleding van meubilair, vloerkleden, kussens en matrassen, maar ook aan handdoeken, vaatdoeken, washandjes, lakens, slopen, enzovoort. U weet natuurlijk hoe belangrijk het voor de duurzaamheid daarvan is het allemaal goed te onderhouden en te reinigen. Elke stof heeft zijn eigen reinigingswijze en schoonmaakmiddelen nodig. Voor al die verschillende stoffen zijn verschillende schoonmaakproducten nodig. Het is raadzaam altijd te controleren of de middelen die u gebruikt ook geschikt zijn voor het te reinigen materiaal. Wilt u weten hoe u vlekken veilig en goed uit uw bankstel, gordijnen of matras krijgt? In dit artikel leggen we uit hoe u daarvoor te werk moet gaan.

Bankstel

Het is zonde als uw bankstel vol vlekken komt te zitten, maar dat is soms moeilijk te voorkomen. Hieronder geven wij u een paar handige tips, waarmee uw bankstel er weer uitziet als nieuw.

Heeft u een leren bankstel? De normale verzorging daarvan is afhankelijk van het type leer (ruw of glad).

  • Ruw leer kan niet tegen water. Neem uw ruwleren bankstel dan ook nooit af met een vochtig doekje. Vuil, gladde plekken en vlekken verwijdert u zoveel mogelijk met een borstel, een oude tandenborstel of een gummetje. Voor het losgekomen vuil gebruikt u de stofzuiger. In de winkel zijn speciale reinigingsmiddelen voor ruw lederen meubilair verkrijgbaar. Lees voor gebruik daarvan altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.
  • Glad leer kunt u afnemen met een vochtige spons of doek. Om kalkvlekken van het water op het leer te voorkomen, kunt u het water eerst koken of maakt u gebruik van gedestilleerd water. Is uw leren bankstel erg vuil, neem het dan af met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel. Behandel het vervolgens na met schoon water. Ook hierbij geldt dat u het best gekookt of gedestilleerd water kunt gebruiken om kalkvlekken te voorkomen.

Heeft u een stoffen bankstel? Als u er snel bij bent en de vlek nog niet ingetrokken is, dan volstaat over het algemeen een sopje met wat wasmiddel. Meestal krijgt u minder ernstige vlekken, zoals vlekken van etensresten, tomatensaus, koffie en dergelijke, er op die manier helemaal uit. Droog de vlek met een handdoek of theedoek na. Gebruik nooit een föhn voor het drogen van de vlek, daar gaat de stof van rimpelen. Heeft u vetvlekken in uw stoffen bankstel, verwijder dan eerst zoveel mogelijk van het loszittende vet. U kunt daar een afwasmiddel voor gebruiken of een in de winkel verkrijgbaar ontvettingsmiddel. Neem vervolgens een spons en wat warm water om de vlek verder te behandelen. Droog na met een handdoek of een theedoek.

Heeft uw kat een ongelukje gehad op de bank? Aan urinevlekken kunt u maar beter gelijk iets doen. Neem een stuk keukenpapier en probeer, als de vlek nog vochtig is, zoveel mogelijk van de urine op te deppen. Was de vlek daarna af met een sopje van Biotex en dep de plek droog met een handdoek. Sprenkel ten slotte om de geur te camoufleren een verdunde azijnoplossing over de plek. Heeft u huisdieren die graag op de bank liggen en vraagt u zich af hoe u van achtergebleven haren af kunt komen? Heel eenvoudig, neem een stuk plakband en ga met de plakkende zijde over de bekleding van de bank. De zo losgekomen haren kunt u vervolgens opzuigen met de stofzuiger.

Daarnaast is een rode wijnvlek ook zo gemaakt. In het geval van een rode wijnvlek is het zaak er snel bij te zijn. Doe een beetje afwasmiddel met water en een scheutje azijn op een doek en dep de wijnvlek zo snel mogelijk af. Vervolgens voorzichtig uitwrijven met een natte spons. Maak de plek daarna schoon met een beetje water. U kunt ook witte wijn over de vlek gieten, dat neutraliseert de kleur. Een andere mogelijkheid is zout op de vlek te strooien en dit een tijdje te laten inwerken. Het zout absorbeert de wijn. Als de plek droog is, verwijdert u het zout met de stofzuiger of een zachte borstel. Als u een bloedvlek op uw bankstel heeft, dan kunt u deze het beste verwijderen met koud water en wat keukenzout. Brandvlekken op uw bankstel verwijdert u met citroensap. Laten inweken en afspoelen met koud water.

Als laatste kunnen ook kinderen zo nu en dan voor lastige vlekken op uw bankstel zorgen. Een balpenstreep kunt u bijvoorbeeld het beste verwijderen met wat alcohol. En een botervlek krijgt u weg door eerst zoveel mogelijk van de losse boter te verwijderen. Op de vlek zelf doet u vervolgens wat wasmiddel. Laat dit even inwerken en spoel het af met schoon water. U kunt ook haarspray gebruiken als ontvettingsmiddel. Spuit de vlek in en neem die vervolgens af met een doekje.

Vaste vloerbedekking en vloerkleden

Ook vlekken in de vloerbedekking of het tapijt zijn niet te voorkomen. Gelukkig kunt u ook deze vlekken eenvoudig verwijderen. En wij leggen u uit hoe.

Voorkom om te beginnen dat de vlek indroogt, door die zo snel mogelijk te behandelen. Verwijder eerst zorgvuldig al het loszittende vuil. Door te deppen met een natte doek met koud water raakt u al een groot deel van de vlekken kwijt. Niet wrijven! U kunt ook een reinigingsmiddel gebruiken. Breng het nooit rechtstreeks op de vlek aan, maar doe het op een doekje en dep daarmee de vlek af. Ten slotte dept u de vlek droog met een stuk keukenpapier.

Heeft u een bloedvlek op uw vloerbedekking? Wist u dat u daarvoor beter geen warm of heet water kunt gebruiken? Dep de vlek alleen met een vochtige doek met wat koud water. Krijgt u niet alles weg, gebruik dan een beetje azijn. Wanneer u kaarsvet op uw vloerbedekking heeft laten vallen, dan kunt u het beter eerst laten opdrogen. Leg vervolgens een stuk keukenrol over de vlek en ga hier met een lauwwarm strijkijzer voorzichtig overheen. Het stuk keukenrol neemt het kaarsvet op.

Heeft u koffie op het tapijt gemorst? Gebruik dan een uitgewrongen handdoek en leg die over de vlek. Laat de handdoek de koffie absorberen. In het geval van wijnvlekken geldt dat elke soort wijn een andere behandeling nodig heeft. Witte wijn dept u op met een vochtige doek met wat water of, als de vlek al langer in de vloerbedekking of het kleed zit, met een beetje azijn. Vlekken van rode wijn zijn moeilijker te verwijderen. Veel mensen willen meteen zout of witte wijn op de vlek doen. Houd er echter rekening mee dat zout uw tapijt kan beschadigen en datzelfde geldt voor witte wijn. Gebruik liever een absorberend poeder, bijvoorbeeld krijtpoeder, om de rode wijn te absorberen. Wanneer alles eenmaal in het poeder getrokken is, gebruikt u de stofzuiger om het te verwijderen. Mocht de vlek dan nog niet weg zijn, meng dan het poeder met een scheutje fijnwasmiddel en lauw water. Uiteraard kunt u ook altijd een in de handel verkrijgbaar schoonmaakmiddel gebruiken, dat speciaal bedoeld is om bepaalde vlekken te verwijderen. Lees altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.

Gordijnen

Gordijnen worden vaak vergeten, maar ook deze hebben zo nu en dan een grondige wasbeurt nodig. Houd bij het wassen van uw gordijnen altijd rekening met het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Zie voor aanwijzingen over wat u wel en niet moet doen de wasvoorschriften en/of aanwijzingen in de tabel aan het eind van dit artikel. De eenvoudigste manier om uw gordijnen weer schoon te krijgen, is ze gewoon in de wasmachine te stoppen. Om vergeelde vitrage weer mooi wit te krijgen, laat u die een nacht in een sopje in de wasmachine inweken. De volgende morgen voegt u een handje zout toe, waarna u de wasmachine haar werk laat doen. Een scheurtje in uw gordijnen repareert u met een beetje nagellak in dezelfde kleur als het gordijn.

Kussens, dekbedden en matras

Het regelmatig wassen van uw kussens, dekbedden en zelfs uw matras is van groot belang. Terwijl u slaapt, verliest u veel vocht, maar liefst een kwart tot een halve liter per nacht. Om uw kussens zo schoon mogelijk te houden, moet u ze dus regelmatig wassen. Schud ze ook dagelijks eventjes op wanneer u het bed opmaakt, zodat ze goed ‘vol’ blijven. Het reinigen van uw dekbed kunt u beter overlaten aan de stomerij, waar het chemisch gereinigd wordt.

Het matras mag ook zeker niet vergeten, en met de volgende handige tips is het reinigen van uw matras een fluitje van een cent. Leg allereerst het matras op zijn kant en klop het goed uit. Vervolgens kunt u het met een spons en een beetje water met wat wasmiddel schoon schrobben. Bloedvlekken op het matras verwijdert u door een oplossing van zout en koud water een tijdje te laten intrekken. Reinig de vlek vervolgens met een schone doek. Voor het desinfecteren van uw matras zijn er in de winkel desinfecterende sprays verkrijgbaar tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Houd bij het reinigen van huishoudtextiel altijd rekening met het materiaal. Wat geschikt is voor de ene stof kan niet altijd gebruikt worden voor de andere. Probeer in geval van twijfel uw methode eerst altijd even uit op een onopvallende plaats. Lees ook altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking van in de winkel gekochte reinigingsmiddelen. In de onderstaande tabel vindt u een aantal handige tips over wat wel en niet goed is voor bepaalde soorten textiel.