Zoals uit '1001 nacht' of vlak naast de deur: de specerijengids laat u de grote diversiteit aan specerijen zien.

De grote specerijengids

Soms is het slechts een klein detail dat ontbreekt, om uw gerechten perfect te maken. Misschien verfijnt een beetje zout in uw soep, een takje rozemarijn in uw bolognese of een vleugje kaneel in uw melkrijst de smaak. Wat het ook is, de juiste specerijen kunnen gerechten geheel nieuwe, spannende aroma's geven. Bij het kruiden kunt u volledig vertrouwen op langgekoesterde combinaties of gewoon een keer nieuwe smaakideeën ontwikkelen. Probeer het maar eens!

Met ons e-book kunt u kruiden en specerijen vanuit verschillende invalshoeken leren kennen: van het wereldwijde specerijenpalet, typische internationale recepten en inheemse klassiekers, tot aan zelf geteelde producten en uiteenzettingen over biokwaliteit en zelfgemaakte specerijenmengsels. Onze specerijendeskundigen zorgen in interviews en themabijdragen voor fascinerende inzichten in verschillende thema's.

Specerijen uit de hele wereld: verhalen en superlatieven

De scherpste chilipeper, de meest aromatische peper, de duurste specerij. Er zijn vele interessante feiten, een aantal daarvan hebben wij hier voor u verzameld. Waar het bij koken met specerijen op aankomt is duidelijk: een intensieve en gevarieerde smaak die de smaakpapillen prikkelt. Nog even over smaakpapillen: wist u welke smaakrichtingen u waar op de tong kunt waarnemen? De specerijengids van KLiNGEL legt uit op welke delen van de tong de smaken zoet, zout, bitter e.a. bijzonder intensief worden waargenomen.

Naast een overzicht over de wereld van de specerijen, de geschiedenis van de specerijen en de routes die de aromatische planten hebben afgelegd, kunt u zich helemaal verdiepen in verschillende thema's en diverse wetenswaardigheden.

Ontdek de geschiedenis van de kruiden en specerijen:

De horizon verbreden: recepten uit verschillende keukens

Welke specerijen worden in Marokko gebruikt? Wat wordt bedoeld met Provençaalse kip? En met welke specerijen krijgen Aziatische gerechten hun bijzondere smaak? Op onze themapagina's ontdekt u typische kruiden en specerijen afkomstig uit zes verschillende landen en kunt u met de recepten direct een vakantiegevoel in uw keuken creëren.

Onze tip: laat u bij het doorbladeren inspireren en druk de dubbele pagina's af om de gerechten zelf uit te proberen.

Inheemse kruiden en specerijen Wat doen wij in onze pannen?

Hebt u wel eens gebak gemaakt met specerijen? Niet alleen kaneel is hiervoor uitstekend geschikt, ook kardemom voegt fijne nuances toe aan uw taarten en cakejes. Samen met Herr Grün stellen we deze veelzijdige specerij aan u voor. We geven u meteen het daarbij passende gerecht mee, zodat u het direct kunt uitproberen.

Ook vergeten kruiden die vroeger vaak in de inheemse keukens werden gebruikt, hebben we voor u verzameld. Ontdek de herkomst en toepassing van:

Bij het kruiden van gerechten kan het gebeuren dat u de specerij of het kruid dat in het recept wordt genoemd net niet in huis hebt. Of misschien wilt u een specerij vervangen omdat u de smaak niet echt lekker vindt. Goed nieuws: sommige specerijen zoals peterselie of koriander kunnen eenvoudig door andere alternatieven worden vervangen en zo een soortgelijke, spannende smaak creëren.

Net zoals in het leven leert u in de keuken altijd weer wat nieuws. In het specerijen-ABC vindt u do's en don'ts, die het voor u gemakkelijker maken om met kruiden en specerijen om te gaan.

Geef uw ontbijt met ei eens een oppepper met iets anders dan zout. Dat kan bijvoorbeeld met isot peper of komijn.

En wanneer u een selectie van verschillende specerijen in uw keuken hebt verzameld, dan is de volgende stap natuurlijk hoe ze het beste kunnen worden bewaard. Specerijen verdragen niet te veel licht en warmte en mogen niet aan vocht worden blootgesteld. In principe geldt dat u kruiden en specerijen

moet bewaren. In het e-book vindt u meer tips hierover.

Kruiden en specerijen: informatie over kweken en kwaliteit

De grote specerijengids

De meeste mensen hebben zelf wel eens keukenkruiden gekweekt of in een pot op de vensterbank gehad. In het e-book leest u, op wat u daarbij moet letten. Of u nu een grote tuin, een klein balkon of een vensterbank ter beschikking hebt – voor verse kruiden waarvan u in gedroogde vorm ook houdbare specerijen kunt maken, is er altijd wel een plekje. Wilt u zelf ook gaan tuinieren? Bij plaatsgebrek kan dat ook op kleine schaal. Houd daarbij echter rekening met het volgende: kruiden stellen verschillende eisen aan hun standplaats. Daarom is een kruidenspiraal met aparte zones die qua hoogte, vochtigheid en licht verschillen, bijzonder geschikt om zelf kruiden te kweken. Ontdek onze DIY-special over dit onderwerp. Wilt u uw kruiden en specerijen liever kopen? Met de informatie over de verschillende biologische keurmerken weet u waar u op moet letten. De meeste mensen hebben zelf wel eens keukenkruiden gekweekt of in een pot op de vensterbank gehad. In het e-book leest u, op wat u daarbij moet letten. Of u nu een grote tuin, een klein balkon of een vensterbank ter beschikking hebt – voor verse kruiden waarvan u in gedroogde vorm ook houdbare specerijen kunt maken, is er altijd wel een plekje. Wilt u zelf ook gaan tuinieren? Bij plaatsgebrek kan dat ook op kleine schaal. Houd daarbij echter rekening met het volgende: kruiden stellen verschillende eisen aan hun standplaats. Daarom is een kruidenspiraal met aparte zones die qua hoogte, vochtigheid en licht verschillen, bijzonder geschikt om zelf kruiden te kweken. Ontdek onze DIY-special over dit onderwerp. Wilt u uw kruiden en specerijen liever kopen? Met de informatie over de verschillende biologische keurmerken weet u waar u op moet letten. De meeste mensen hebben zelf wel eens keukenkruiden gekweekt of in een pot op de vensterbank gehad. In het e-book leest u, op wat u daarbij moet letten. Of u nu een grote tuin, een klein balkon of een vensterbank ter beschikking hebt – voor verse kruiden waarvan u in gedroogde vorm ook houdbare specerijen kunt maken, is er altijd wel een plekje. Wilt u zelf ook gaan tuinieren? Bij plaatsgebrek kan dat ook op kleine schaal. Houd daarbij echter rekening met het volgende: kruiden stellen verschillende eisen aan hun standplaats. Daarom is een kruidenspiraal met aparte zones die qua hoogte, vochtigheid en licht verschillen, bijzonder geschikt om zelf kruiden te kweken. Ontdek onze DIY-special over dit onderwerp. Wilt u uw kruiden en specerijen liever kopen? Met de informatie over de verschillende biologische keurmerken weet u waar u op moet letten. De meeste mensen hebben zelf wel eens keukenkruiden gekweekt of in een pot op de vensterbank gehad. In het e-book leest u, op wat u daarbij moet letten. Of u nu een grote tuin, een klein balkon of een vensterbank ter beschikking hebt – voor verse kruiden waarvan u in gedroogde vorm ook houdbare specerijen kunt maken, is er altijd wel een plekje. Wilt u zelf ook gaan tuinieren? Bij plaatsgebrek kan dat ook op kleine schaal. Houd daarbij echter rekening met het volgende: kruiden stellen verschillende eisen aan hun standplaats. Daarom is een kruidenspiraal met aparte zones die qua hoogte, vochtigheid en licht verschillen, bijzonder geschikt om zelf kruiden te kweken. Ontdek onze DIY-special over dit onderwerp. Wilt u uw kruiden en specerijen liever kopen? Met de informatie over de verschillende biologische keurmerken weet u waar u op moet letten. De meeste mensen hebben zelf wel eens keukenkruiden gekweekt of in een pot op de vensterbank gehad. In het e-book leest u, op wat u daarbij moet letten. Of u nu een grote tuin, een klein balkon of een vensterbank ter beschikking hebt – voor verse kruiden waarvan u in gedroogde vorm ook houdbare specerijen kunt maken, is er altijd wel een plekje. Wilt u zelf ook gaan tuinieren? Bij plaatsgebrek kan dat ook op kleine schaal. Houd daarbij echter rekening met het volgende: kruiden stellen verschillende eisen aan hun standplaats. Daarom is een kruidenspiraal met aparte zones die qua hoogte, vochtigheid en licht verschillen, bijzonder geschikt om zelf kruiden te kweken. Ontdek onze DIY-special over dit onderwerp. Wilt u uw kruiden en specerijen liever kopen? Met de informatie over de verschillende biologische keurmerken weet u waar u op moet letten.

Ook worden aan sommige kruiden en specerijen verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo kan vers gezette thee van venkel of kamille buikpijn tegengaan en kan salie een gunstig effect hebben bij ontstekingen in de mond- en keelholte.

We wensen u veel plezier bij het rondsnuffelen in onze specerijengids!