8 juli 2021 | Leestijd: 4 Minuten

Zomertijd = ijs+koffietijd! De heerlijke combinatie van vanille-ijs of ijsblokjes met koffie brengt de nodige verfrissing op een warme zomerdag. Het resultaat? IJskoffie! Omdat zelfgemaakte ijskoffie toch iets lekkerder smaakt hebben wij vandaag voor u vier eenvoudige recepten om binnen een handomdraai uw eigen ijskoffiecreaties te maken.

Echte koffiedrinkers onder ons kunnen ook in de zomer niet zonder hun favoriete drankje. Maar op een warme zomerdag gaat de voorkeur wellicht uit naar de koude variant: ijskoffie. Verfrissende ijskoffie creaties als de frappé, koffie met vanille-ijs of met ijsklontjes van koffie, zorgen voor een heerlijke verfrissing. Bovendien hoeft u uw favoriete drankje op een warme zomerdag niet te laten staan.

Trendy en leuk om te zien: Dalgona-koffie

Deze koffietrend is u vast niet voorbijgegaan en ons ook niet. Dalgona-koffie is een culinaire creatie uit Zuid-Korea die naar Europa is overgewaaid. Het geheim van deze ijskoffie variant is de opgeklopte koffieroom die op de koude melk wordt gegoten. De Dalgona-koffie wordt in een glas geserveerd waardoor je kunt zien hoe fluffy hij is. Met onderstaand recept kunt u zowel de originele Dalgona-koffie als een vegan variant eenvoudig zelf maken.

ijskoffie 1

Dit heeft u nodig voor 3 porties:

  • 4 eetlepels oploskoffie
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 4 eetlepels gekookt water
  • 600 milliliter volle melk (of plantaardige melk zoals amandelmelk, sojamelk)
  • IJsklontjes

Zo maakt u het klaar:

Meng de koffie, suiker en het gekookt water in een beker. Gebruik een handmixer om alle ingrediënten op te laten schuimen. Dit kan vijf tot acht minuten duren. Verdeel daarna de ijsklontjes en de melk over drie glazen. Giet vervolgens de opgeklopte koffieschuim als topping in het glas.

Mintfris maar sterk van smaak: de mokka-munt ijskoffie

Lekkere chocolade en frisse munt vormen samen de basis voor deze zoete, frisse ijskoffie creatie. Eigenlijk is de mokka-munt ijskoffie daarmee een dessert in plaats van een drankje. Hij is heel eenvoudig te maken en bovendien ook geschikt als verfrissend middagtoetje, mocht het een hele warme dag worden.

ijskoffie 2

Dit heeft u nodig voor 2 porties:

  • 120 milliliter m elk
  • 200 gram vanille-ijs
  • 2 theelepels muntsiroop
  • 2 eetlepels chocoladesaus
  • 2 theelepels oploskoffie
  • IJsblokjes
  • Voor de garnering: muntblaadjes en chocoladerasp

Zo maakt u het klaar:

Voeg alle ingrediënten samen in een kom op dezelfde volgorde zoals hierboven. Mix met een handmixer het mengsel enkele minuten op de hoogste stand. Na een paar minuten ontstaat er een romige crème. Vul de glazen met het mengsel en garneer ze met de muntblaadjes en de chocoladerasp.

De ijskoffie in Piña Colada-stijl

Deze zomerse shake is ideaal voor in de namiddag wanneer het wellicht net te laat is voor koffie. Of voor degenen die geen koffieliefhebbers zijn. De ijskoffie in Piña Colada-stijl is een fruitige shake zonder koffie, maar zeker net zo lekker smaakt. De mix van mango, ananas en kokos doen u al gauw aan een tropische vakantie denken.

ijskoffie 3

Dit heeft u nodig:

  • 250 gram mango’s uit de diepvries
  • 250 gram ananas uit de diepvries
  • 300 milliliter kokosmelk
  • Scheutje citroensap
  • 2 theelepels kokos of witte chocolade siroop
  • IJsklontjes
  • Voor de garnering: kokosrasp, stukjes ananas

Zo maakt u het klaar:

Gebruik een grote kan of een kom met een hoge rand en een handmixer. Meng alle ingrediënten behalve de ijsklontjes samen en mix ze een minuut lang tot het geheel fijn gepureerd is. Verdeel het geheel over de glazen en voeg dan de ijsklontjes toe. Versier de drankjes met kokosrasp en een ananasstukje.

IJskoffie op zijn Italiaans: Affogato

Dit is een echte klassieker: ijskoffie met espresso en vanille-ijs. Wist u dat deze variant eigenlijk een dessert uit de Italiaanse keuken is? De term “affogare” betekent op zijn Italiaans “verdrinken” en slaat op de vanille-ijsbolletjes die in de espresso verdrinken.

ijskoffie 4

Dit heeft u nodig:

  • 100 gram vanille-ijs
  • 200 milliliter espresso
  • Voor de garnering: mokkaboontjes

Zo maakt u het klaar:

Haal het vanille-ijs uit de vriezer en laat het even in de koelkast staan zodat het iets zachter wordt. Maak ondertussen de espresso klaar, eventueel met een espressomachine. Doe twee ijsbolletjes in een klein kommetje of in een glas en giet de espresso eroverheen. Garneer ze tenslotte met een paar mokkaboontjes.

Romig, fris, fruitig of warm-koud: deze ijskoffie creaties en shakes zijn voor ieder wat wils en bieden een heerlijk genot op een zomerse dag. Welk recept gaat u uitproberen? Laat het ons weten in de comments!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *