13 januari 2020 | Leestijd: 4 Minuten

Het nieuwe jaar staat voor de deur! Tijd voor een frisse start. Die begint met het opruimen van uw kledingkast. Hier verzamelen we onze favoriete fashionitems, maar helaas ook onze miskopen die het ’s ochtends extra moeilijk maken de juiste outfit te kiezen. Er zijn talloze filosofische artikelen te vinden over hoe u deze chaos het beste aan kunt pakken. Maar volgens ons is het beter om gewoon de handen uit de mouwen te steken. Wij delen een handig vijfstappenplan met u waarmee u uw kledingkast op een vrije middag eens grondig uit kunt mesten.

Stap 1 Motiveer uzelf

De eerste stap is simpel: zet een kop thee, leg wat lekkers te snacken klaar en zet uw lievelingsmuziek op. Nu is het tijd om uw kledingkast helemaal leeg te halen. Of u dit nu samen met een vriendin, zus of dochter doet, of in alle rust alleen, het belangrijkste is dat u er plezier in heeft. Ligt er niets meer in de kast en zijn alle planken weer stofvrij, dan is het tijd om verder te gaan naar stap 2.

Stap 2 Het dozensysteem

De werkwijze is als volgt: neem vijf dozen en schrijf er de volgende woorden op;

– HOUDEN

– VERKOPEN

– WEGGEVEN

– WEGGOOIEN

– TWIJFEL

Teken op de TWIJFEL-doos een grote gevarendriehoek. Snel beslissen hoort namelijk bij het uitruimen van uw kast, dus geef uzelf alleen in uitzonderlijke gevallen extra bedenktijd.

Stap 3 Met de hand op het hart

De derde stap is de leukste, maar ook de moeilijkste. Bekijk de kledingstukken en beslis over hun toekomst. Items die u regelmatig draagt en uw favorieten voor bijzondere gelegenheden komen in de HOUDEN-doos terecht. Tot zover gaat alles goed! Die ene blauwe blouse die u allang was vergeten, maar die uw hart plots weer sneller laat slaan, doet u in de TWIJFEL-doos. Mist u de blouse tijdens de eerstvolgende drie maanden? Dan mag hij uit de doos onder de strikte voorwaarde dat u hem meteen aantrekt. Breng de kledingstukken die na drie maanden na het uitruimen nog in de doos liggen naar een kledingcontainer.

Merkkleding, miskopen en hoogwaardige items zoals jassen en jurken, die niet meer passen of die u gewoon niet meer draagt, gaan in de VERKOPEN-doos. Shirts, blouses en broeken die er nog mooi uitzien, maar die u al zeker een jaar niet heeft gedragen, mogen in de WEGGEVEN-doos. Heeft u kleren die beschadigd of versleten zijn? Doe ze dan in de WEGGOOIEN-doos. Het zoeken naar uw favoriete item onder een berg ongedragen kleding in de kast is nu verleden tijd.

Stap 4 Opnieuw inrichten

In de vierde stap draait het om de HOUDEN-doos. Orden alle kledingstukken in uw kast op een manier die voor u logisch is. Hang bijvoorbeeld alles op kleur of op mouwlengte, of hang alle kleding voor speciale gelegenheden bij elkaar. Het belangrijkste is dat er een overzichtelijk geheel ontstaat, zodat u in één oogopslag ziet wat u heeft. Mandjes en lades zijn perfect om uw kledingkast nog netter in te richten. Hier kunt u onder andere uw lingerie, sokken, hemdjes en shirts in kwijt. Tip: investeer in nieuwe kledinghangers die allemaal hetzelfde zijn. Dan ziet uw kast er nog opgeruimder uit.

Stap 5 Weggeven maakt gelukkig

De vijfde stap vindt plaats nadat u uw kledingkast netjes heeft ingericht. Neem een kijkje tussen de kleding in de WEGGEVEN-doos en bedenk of u iemand kent die u er blij mee kunt maken. Misschien staat die knalgroene trui wel heel mooi bij de rode haren van uw beste vriendin. Spullen weggeven is leuk en bovendien duurzaam. Breng kleding die u niet kunt weggeven naar de kringloopwinkel of gooi ze in een kledingcontainer. Let er wel op dat deze bij een liefdadigheidsorganisatie als het Rode Kruis hoort. Zo komt uw kleding op een goede plek terecht.

Maak tot slot foto’s van de kleding uit de VERKOPEN-doos en plaats ze op een online platform voor tweedehands kleding.

Als u alle stappen heeft doorlopen, maak dan een foto van uw opgeruimde kast. Zo kunt u zichzelf er het hele jaar aan herinneren hoe fijn het is om niet te hoeven zoeken naar dat ene kledingstuk dat u die dag wilt dragen. Heeft u nog meer handige opruimtips? Deel ze met ons!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *