28 december 2017 | Leestijd: 4 Minuten

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Bijna iedereen gaat wel met een lijstje goede voornemens de jaarwisseling in. Helemaal bovenaan staat vaak: opruimen! Elk huis heeft wel van die hoekjes en gaatjes waarin zich jaar in jaar uit ongebruikte spulletjes ophopen. Wij hebben eens in onze eigen huizen rondgekeken en een manier bedacht om aan het begin van het nieuwe jaar orde in de chaos te scheppen. We helpen u ook graag om opgeruimd aan het nieuwe jaar kunt beginnen!

Box met spullen om weg te geven.

Opruimen: een korte handleiding

Neem de tijd: opruimen is vaak heel erg leuk. Met een pot thee bij de hand en mooie muziek op de achtergrond gaat het eigenlijk vanzelf. Om te beginnen kunt u het best drie dozen klaarzetten. In de eerste gaan dingen die u regelmatig gebruikt en dingen die een persoonlijke betekenis voor u hebben. Spullen die u eigenlijk niet kwijt wilt maar die u al een jaar niet meer gebruikt hebt, komen in de tweede doos. Die kunt u weggeven. Alles wat sowieso weg kan omdat het oud of kapot is, komt in de derde doos. Wanneer alles gesorteerd is, maakt u de kast schoon en zet u de inhoud van de eerste doos netjes terug. De derde doos gaat meteen bij het afval, en wat u weg wilt geven, zet u klaar om naar de gelukkige ontvanger te brengen. Duidelijk? Dan kunnen we beginnen!

Kasten opruimen

De voorraadkast

De voorraadkast is een plek die regelmatig uitgemest moet worden. Die speciale azijn, die u vijf jaar geleden voor het kerstdiner nodig had? Die staat er nog steeds! Alle levensmiddelen hebben tegenwoordig een houdbaarheidsdatum. Dat maakt de eerste ronde makkelijk. In ronde 2 moet u genadeloos zijn. Alles waar u in de laatste 12 maanden niet aan gedacht hebt, kan weg. Of het nu een duur product was of niet, het neemt ruimte in beslag en die kunt u goed voor iets anders gebruiken. Misschien kent u iemand die graag experimenteert? Dan gaat het in de weggeefdoos!
Etenswaren in aangebroken verpakkingen kunt u overdoen in schone potjes. Dan kunnen ze achteraan op de plank en kunt u ze nog een tijdje bewaren. Ook voor kruiden zijn kleine glazen potjes ideaal. Vergeet niet om er een etiket op te plakken! U zult zien hoe prettig het is wanneer een voorraadkast zo overzichtelijk is dat u meteen vindt wat u zoekt.

Kledingrek.

De kledingkast

Over de beste manier om een kledingkast op te ruimen, kunnen we uren debatteren, maar ook hier voldoet de drie-dozen-methode prima. Alles wat u al een jaar niet meer gedragen hebt (behalve natuurlijk die avondjurk die u alleen bij speciale gelegenheden aantrekt) kan weg. En begin nu niet met het bedenken van scenario’s waarin u die leuke jumpsuit met animalprint misschien nog eens aan kunt trekken. Kleding die weg kan, hoeft trouwens niet bij het afval, maar kan in de kledingcontainer. Wie weet krijgt het zo nog een tweede leven. En wie weet zit er ook nog iets tussen wat uzelf misschien niet meer draagt, maar waar u misschien iemand anders nog best blij mee kunt maken.

Handtas opruimen.

De handtas

Bewaart u ook altijd alles wat u ooit nog nodig denkt te hebben in uw handtas? In dat geval hebt u geen dozen nodig, maar gewoon een afvalemmer. Voor kleine spulletjes die u regelmatig gebruikt, zoals lippenstift, handcrème of dropjes is een klein etuitje ideaal. Dan hoeft u niet steeds onderin uw tas te graven. Voor sleutels zijn er handige clips. En vanaf nu neemt u zich voor regelmatig uw tas op tafel om te keren om alle bioscoopkaartjes, snoeppapiertjes en broodzakjes tussen de spulletjes uit te vissen en weg te gooien.

Cosmetica opruimen.

De kaptafel

Ook de kaptafel is een plek waar zich als vanzelf van alles en nog wat verzamelt. Hier gaat u op dezelfde manier te werk als bij de voorraadkast. In ronde 1 kijkt u alleen naar de houdbaarheidsdatum. Doe uw huid een plezier en gebruik geen cosmetica die over de datum is. Oogschaduw en lippenstift moeten na twee jaar weggegooid worden. Mascara al na zes maanden. In ronde 2 moet u zichzelf weer afvragen wat u echt nog wel eens zou gebruiken. Doe weg wat alleen maar plek inneemt. En dat dure parfum dat u een keer gekregen hebt, is misschien iets voor een zus of dochter?

Vrouw met mobiel.

Het mobieltje

Niet alleen kasten moeten regelmatig uitgeruimd en schoongemaakt worden. Ook mobieltjes zijn daarbij gebaat, want het zijn echte digitale stofnesten. Oude appjes en mails, slechte foto’s, telefoonnummers die niet meer bestaan: ze kunnen allemaal de digitale prullenmand in. Tenslotte wordt de mobiele telefoon voor veel mensen gebruikt als agenda en is hij dus bij uitstek de plek om gestructureerd aan het nieuwe jaar te beginnen!

Hebben we u kunnen motiveren om uw laden en kasten onderhanden te nemen? Mooi! Overigens volgt u daarmee de trend op de voet: minimalisme is hot en opruimbuien schijnen niet alleen goed te zijn voor het oog maar ook voor de ziel. Zo schept u de perfecte voorwaarden voor een ontspannen en opgeruimde start van het nieuwe jaar!

Tips van de redactie

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie