Een horloge is tegenwoordig een sieraad dat weliswaar nog steeds functioneel is, maar dat vooral mooi moet zijn. Nu bijna niemand meer de deur uitgaat zonder een mobiele telefoon, zijn we immers niet meer afhankelijk van een horloge om te kunnen zien hoe laat het is. Toch vindt lang niet iedereen dat de mobiele telefoon een horloge kan vervangen. Dit geldt zeker voor dames die hun mobieltje steevast onderuit hun handtas moeten halen. Een blik op een horloge is dan sneller en vooral makkelijker!
Kiezen we tegenwoordig dus een model horloge dat we mooi vinden, lange tijd ging het alleen om de tijdsaanduiding. Het horloge is ook om die reden ontstaan. In de tijd van de ontdekkingsreizigers, zo rond de 15de eeuw, moest men aan boord van een schip navigeren door de lengte- en breedtegraad te bepalen. De breedtegraad kon men vaststellen aan de hand van de stand van de sterren boven de horizon. Voor de lengtegraad moest men echter op de hoogte zijn van de lokale tijd. Deze moest zo exact mogelijk vastgesteld worden, want een klein tijdsverschil kon al een aanzienlijke navigatiefout veroorzaken. Men had dus dringend behoefte aan een betrouwbaar en draagbaar uurwerk. Rond het midden van de 16de eeuw lukte het om zo’n uurwerk te maken. Dat was een horloge aan een ketting dat vooral door mannen gebruikt werd. Het duurde nog tot eind 19de eeuw tot het polshorloge uitgevonden werd. Dit werd van meet af aan vooral gezien als een vrouwensieraad.
Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werden de eerste quartz horloges geproduceerd. Tot die tijd waren alle horloges mechanische horloges. Deze liepen op een veer en moesten met de hand opgewonden worden. De introductie van het quartz horloge zorgde voor een grote omwenteling. Kwartshorloges lopen met behulp van een batterij. De batterij laat het quartz kristal trillen en deze trillingen sturen een signaal naar het tijdsmechanisme. Omdat quartz altijd op dezelfde frequentie trilt, wordt zo een zeer precieze tijdsaanduiding gewaarborgd. Kwartshorloges zijn dan ook zeer betrouwbaar en hebben bovendien weinig onderhoud nodig. Het enig noodzakelijk onderhoud is het verwisselen van de batterij. Afhankelijk van het horloge gaat de batterij één tot vijf jaar mee.
Als u op zoek bent naar een dames kwartshorloge, biedt de webshop van KLINGEL u online een ruime keuze uit verschillende kleuren, stijlen en materialen. Wat de kleurkeuze betreft zien we dat veel dames zich hierbij laten leiden door de tinten van hun garderobe. Natuurlijk, als u uw horloge in één van deze tinten kiest, past uw horloge automatisch goed bij uw kleding. Het kan echter ook heel leuk zijn om uw kwartshorloge juist in een contrasterende kleur te kiezen. Combineer bijvoorbeeld eens een rood horloge bij zwarte of donkerblauwe kleding; zo valt uw horloge extra op! Horloges in zwart of wit doen het altijd goed. Met name in de zomer is een wit horloge om een gebruinde pols een echte eyecatcher.
Horloges met een band en uurwerk van(edel)metaal zijn echte alleskunners. Er zijn goud- en zilverkleurige horloges in chique, elegante modellen maar ook titanium en rvs modellen in minimalistisch design. Ook hier geldt dat uw horloge niet persé dezelfde stijl hoeft te hebben als uw kleding. Een chic goudkleurig armbandmodel bij een sportieve jeans is een combinatie die misschien minder voor de hand ligt, maar zeer modieus kan zijn! Behalve op de stijl is het materiaal uiteraard ook van invloed op de prijs. Een horloge met een kunststof band en behuizing is in de meeste gevallen voordeliger dan een horloge van bijvoorbeeld titanium. Het laatste zal echter duurzamer zijn. Zoekt u online een kwarts horloge dat u elke dag wilt dragen, dan is een metalen model waarschijnlijk een goede optie.
Als u de collectie dames kwartshorloges van (edel)metaal bij KLINGEL bekijkt, ziet u dat u zich niet tot één materiaalsoort hoeft te beperken. U kunt ook kiezen voor modellen waarin verschillende metalen gecombineerd zijn. Dit heeft als voordeel dat zo’n model altijd past bij uw andere sieraden, of deze nu goud- of zilverkleurig zijn.
De vormgeving van een horloge is een ander belangrijk aspect. De meeste horloges hebben een ronde wijzerplaat, maar er zijn ook modellen met een vierkante, rechthoekige of ovale wijzerplaat. En dan zijn er ook nog veel verschillende formaten om uit te kiezen. Heeft een oversized, dus opvallend groot model uw voorkeur? Of staat een kleiner, bescheidener ogend model u meer aan? Houd bij uw keuze rekening met de breedte van uw pols. Bij een fijne, smalle pols staat een wat kleiner model horloge over het algemeen mooier dan een oversized model. Omgekeerd komt op een wat bredere pols een groot model goed tot zijn recht.
Tenslotte speelt ook de nauwkeurigheid wat betreft de tijdweergave van het horloge een rol. Een grotere wijzerplaat is over het algemeen duidelijker af te lezen. Maar bedenk daarbij dat het van belang is hoe de wijzerplaat is vormgegeven. Van een wijzerplaat waarop slechts 4 puntjes zijn afgebeeld, kunt u de tijd minder precies aflezen dan van een wijzerplaat waarop alle uren prijken.
Nieuwsbrief: €10 welkomstkorting⁴
Nieuwsbrief: €10 welkomstkorting⁴