De spencer voor heren kan een outfit enorm opwaarderen. Dit vest zonder mouwen en zonder knoopjes is eigenlijk een mengvorm van een trui en een gilet. Het chiquere gilet voor heren was oorspronkelijk onderdeel van een kostuum. Tegenwoordig kunt u een gilet voor heren ook dragen bij een casual of sportieve outfit. Het geeft uw kleding cachet en heeft een eigen uitstraling.
De spencer voor heren: altijd een elegante uitstraling
Het sjaaltje als kers op de taart van uw outfit
Een elegant en chic heren gilet kopen
Het gilet als onderdeel van uw kostuum
De geschiedenis van het gilet voor heren
Leuke weetjes over het gilet voor heren
FAQ – veelgestelde vragen over het gilet en de spencer voor heren
Een spencer voor heren maakt elke outfit chic en zorgt altijd voor een beetje extra elegance. U kunt een heren spencer kopen wanneer u op zoek bent naar een kledingstuk dat uw outfit meer stijl geeft en dat u toch lekker warm houdt. Maar het is ook een goede keuze voor heren die een sportieve look beogen. U hebt verschillende keuzes op het vlak van stijl en kleur. Enerzijds zijn er eenvoudige, effen modellen die weinig aandacht trekken en daardoor juist elegant ogen. Maar er zijn ook spencers voor heren in opvallende kleuren en met vrolijke patronen. Echte blikvangers waarmee u zeker hoge ogen gooit. Een echte klassieker is de spencer met ruitpatroon. Voor een casual of sportieve look kiest u bij voorkeur een jeans of vlotte broek onder uw spencer en een paar sneakers. Het is de ideale combinatie tussen sportief en edgy. Over het algemeen mag u ervan uit gaan dat een spencer vrij goed aansluit bij een casual kledingstijl.
Het gilet voor heren ziet er heel elegant en formeel uit. Dit type kledingstuk kan als onderdeel van een kostuum gedragen worden, maar staat ook zonder colbert op een goede broek heel charmant. Een gilet voor heren is heel geschikt voor feestjes en chique gelegenheden. Het materiaal waarvan een gilet voor heren gemaakt wordt, is vrij stevig zodat het gilet zijn vorm behoudt. Soms zit er aan de achterzijde een pat met een gesp waarmee u het gilet aan kunt passen aan uw figuur. Een gilet heeft een heel eigen karakter dat uw look en feel in ruime mate bepaalt. Sommige heren weten een gilet met nagenoeg elke outfit te combineren die ze in hun garderobe hebben. Ze zien er daardoor altijd net dat tikkeltje chiquer uit. Wie zeer formeel voor de dag wil komen, kiest het best eenvoudige kleuren als zwart, bruin, donkerblauw of een rustige gemêleerde tint. Lichte krijtstreepjes zijn ook een mogelijkheid, al zijn hier moeilijker een bijpassende broek en dito overhemd bij te vinden.
Het meest bekende gilet is en blijft het exemplaar dat onderdeel uitmaakt van het driedelige kostuum. Het betreft hier een gilet (ook wel vest genoemd) van hetzelfde materiaal en in dezelfde stijl als de broek en het colbert. Vrijwel altijd gaat het om een model met een knoopsluiting, een klein borstzakje en een V-vormige hals. Het materiaal is niet-elastisch en het model is getailleerd. Hoewel u het gilet samen met de rest van het kostuum koopt, kunt u het later ook in andere combinaties dragen. Los van de broek en het colbert zorgt het voor een modieuze uitstraling die cachet geeft aan een outfit die bijvoorbeeld bestaat uit een denim broek en overhemd. Het zwarte gilet heeft de meeste combinatiemogelijkheden, maar ook andere kleuren bieden tal van mogelijkheden.
Van het gilet voor heren weten we heel precies wanneer het werd uitgevonden en aan wie we dat te danken hebben. Dit is vrij uitzonderlijk want de meeste kledingstukken hebben een veel vager verleden. Het gilet is geïnspireerd op korte, Perzische jasjes. Het werd halverwege de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd door de Engelse koning Charles II, die ook koning van Schotland en Ierland was. Charles II droeg dit type vest over zijn kleding en zorgde daarmee voor een nieuwe, gedistingeerde look. Tijdens de 17e en 18e eeuw werd het gilet uitsluitend door heren gedragen. Er werd veelal gekozen voor rijkelijk versierde exemplaren in opvallende kleuren. Het was een mode-item dat opviel en waarmee men in de kijker liep. Pas in de 19e eeuw kreeg het kledingstuk een meer ingetogen karakter. Na de Franse revolutie onderging de mode een serieuze wijziging. De gilets waren lang zo opzichtig niet meer en werden steeds korter en strakker. Daarna verdween het gilet een tijdje naar de achtergrond en werd het vooral als onderdeel van een kostuum gedragen. Vandaag de dag is het een item waarmee een man een statement maakt. In de webshop van KLINGEL vindt u een ruime keuze aan stijlen en modellen die binnen de meest diverse combinaties gedragen kunnen worden.
Vaak wordt het onderste knoopje van het gilet los gedragen. Dit schijnt te zijn overgenomen van Koning Eduard VII van Wales. Sommige mensen denken dat hij het knoopje niet dicht deed kwam omdat zijn gilet tijdens het diner te strak kwam te zitten, andere zeggen dat hij gewoon vergat om alle knoopjes dicht te doen.
Rond 1820 was het de gewoonste zaak van de wereld dat mannen korsetten droegen. Een getailleerd gilet liet het mannenfiguur mooi uitkomen. Later verdwenen de korsetten en daardoor werd de snit van de giletjes rechter.
Vroeger droegen de mannen zakhorloges. Deze werden meegenomen in de zak van het gilet. Toen de polshorloges op de markt kwamen, verdwenen de zakhorloges uit beeld. Daarmee verloor ook het gilet een belangrijke functie en werd het lange tijd alleen nog gedragen door zakenlieden.
In de jaren 70 beleefde het gilet een revival. Dit kwam door de film 'Annie Hall'. Hierin droeg Diane Keaton een giletje. Vanaf dat moment werden gilets ook door vrouwen gedragen.
Hier vindt u antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over het gilet en de spencer.
Een spencer, vroeger ook wel debardeur genoemd, is een gebreid vest zonder mouwen en zonder knopen. Omdat een heren spencer vrijwel altijd over een overhemd gedragen wordt, heeft hij een V-hals. Zo kan de overhemdboord mooi over de spencer heen vallen. Omdat een spencer voor heren geen mouwen heeft, kan hij goed onder een colbert gedragen worden. Dat is lekker warm in de winter, maar de armen houden voldoende bewegingsvrijheid. In 1921 droeg Edward, de prins van Wales, een spencer in het openbaar, waarna het kledingstuk een tijdlang heel populair was. Ook bij beoefenaars van de golfsport heeft de spencer lang bij de traditionele kledingstijl gehoord.
De spencer is eigenlijk een mengvorm van een trui en een gilet voor heren. Het gilet maakte oorspronkelijk deel uit van het driedelige kostuum en is dus veel chiquer dan de spencer. In tegenstelling tot de spencer heeft het gilet wel knopen en het is meestal gemaakt van geweven materiaal. De zoom van een gilet is meestal aan de voorkant iets lager dan aan de achterkant en loopt uit in twee punten. Tegenwoordig wordt een gilet voor heren ook wel gedragen bij een meer casual outfit.
Een gilet of spencer voor heren combineren met verschillende outfits is eenvoudiger dan het lijkt. Wanneer u nooit eerder een spencer hebt gedragen, kan het even zoeken zijn naar de juiste combinaties, maar eigenlijk kunt u er alle kanten mee op. Enkele looks die nog leuker zijn wanneer u er een spencer of gilet bij draagt:
Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden bij het ontwerp van gilets voor heren. Afhankelijk van de uitstraling die de designer voor ogen heeft, wordt er gekozen voor een materiaal dat rekbaar is of een materiaal dat wat stugger is. Ook op het vlak van warmte speelt het materiaal een grote rol. Is het gilet bedoeld om u in de koude maanden een comfortabel gevoel te geven? Dan is wol de betere optie. Is het kledingstuk enkel bedoeld om uw outfit stijlvoller te maken? Dan zult u eerder bij de katoenen exemplaren moeten kijken. Vaak heeft een gilet een voering. Deze voering is vaak van glad geweven polyester of bijvoorbeeld van een luxe materiaal als satijn. Soms heeft deze voering een mooi patroon.
In principe kunt u uw heren spencer kopen in dezelfde maat als die van uw andere kleding. Maar het hangt wel af van het soort spencer en van de manier waarop u hem draagt.
Net zoals dat voor ieder kledingstuk het geval is, gelden er ook bij de spencer voor heren specifieke voorschriften wanneer het op onderhoud aankomt. Wie zijn spencer zo lang mogelijk in optimale staat wil houden, doet er goed aan om hier altijd rekening mee te houden.
Nieuwsbrief: €10 welkomstkorting⁴
Nieuwsbrief: €10 welkomstkorting⁴