In tijden waarin de term "onthaasten" op de lippen van iedereen ligt, lijkt een groeiende interesse in tuinieren en irrigatie niet verrassend. Want tuinieren maakt gelukkig, en bevrijdt van stress en brengt rust. Iedereen die zijn eigen vruchten koopt en gezaaide groenten oogst, voldoet aan het verlangen naar ontspanning uit het dagelijks leven. Daarvoor is echt geen grote tuin achter het huis nodig. Tuinblogger Birgit Schattling legt in ons huidige e-book uit hoe u zelfs de kleinste plekjes gebruikt om fruit, groenten en kruiden te planten. Of op het balkon, in de stad of aan de muur - tuinieren is voor iedereen overal mogelijk.

Meer dan alleen maar een kruidentuin – fruit en groenten op het balkon

vers geoogste tomaten

Beginnende tuinders let op: Zelfs degenen die zich nooit iets hebben laten groeien kunnen uitkijken naar een heerlijke oogst. In principe kan alles wat in de tuin wordt geplant ook op het balkon worden geplant. In steden heerst namelijk een warmer en meer beschermd klimaat, dat goede voorwaarden biedt voor de verbouw van gewassen. Zolang u optimaal bewatert, de juiste plek uitkiest en de wortels voldoende ruimte hebben, staat niets een snel en goed oogstsucces in de weg.

Wij stellen tien bruikbare planten aan u voor, die bijzonder makkelijk te verbouwen zijn. Natuurlijk passen kruiden goed op het balkon, maar ook tomaten, paprika's en radijs zijn uitstekend geschikt. Relatief onbekend, maar zeker aan te bevelen zijn Aziatische bladgewassen. Ze verdragen tot -10 graden Celsius, groeien bijzonder snel en kunnen continu worden geoogst. Perfect voor Aziatische gerechten en heerlijke wokrecepten! Birgit Schattling vertelt u ook hoe u aardbeien, frambozen en bessen plant. Vooral kinderen zijn blij met de zoete bessen en leren over onderlinge ecologische verbanden en leren hun omgeving kennen. Daarbij geldt altijd: Vermijd stuwvocht en zorg voor een goede bodem. U vindt verder waardevolle tips en informatie in ons e-book. Hier leert u ook hoeveel meststof gewassen nodig hebben en waarom knoflookteentjes nuttig kunnen zijn.

Biologisch, natuurlijk en niet-giftig

Een natuurlijke en duurzame levensstijl wordt steeds belangrijker met het oog op schaarste en milieuvervuiling. De methode van biologische tuinders bevordert de vruchtbaarheid van de bodem, creëert een gezonde leefomgeving en produceert schone groenten en fruit. En het beste: Ze laten de natuur voor een deel het werk voor hun doen. Omdat bij deze giftvrije vorm het grondgebruik in het middelpunt staat, hoeft u minder in te grijpen. Door middel van een veelzijdige wisselbouw of gemengde cultuur, vullen de planten elkaar aan en bevorderen elkaar. De grond wordt zorgvuldig behandeld en verrijkt, bijvoorbeeld met een brandnetelsmoothie. Wat klinkt als een gezond recept is een uitstekende meststof voor uw planten. Fijngesneden ondersteunen de bestanddelen van de brandnetels tomaten en andere planten met een grote vraag naar voeding bij hun groei. Als alternatief kan een plantenversterkende kruidenmest worden geproduceerd die niet alleen bemest en versterkt, maar ook ongedierte afstoot. Balkontuinder Birgit Schattling is gespecialiseerd in organisch tuinieren en weet welke wilde planten geschikt zijn voor de productie van een gifvrije mestvervanger. In ons e-book geeft ze een praktische handleiding en legt uit hoe u uw balkon en tuin natuurgetrouw kunt verzorgen en vorm kunt geven.

Kind met geoogste vruchten

Iedereen tuiniert voor iedereen

Zelfs degenen die geen tuin of balkon hebben, hun rug willen ontspannen of in het midden van de stad wonen, kunnen tuinieren. Naast de klassieke teelt in de tuin hebben zich veel trends ontwikkeld die het beplanten van de kleinste oppervlakken of gedeeld werk mogelijk maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met een verticale tuin? In ons huidige e-book leert u in een paar stappen een verticaal plantensysteem van houten planken te bouwen, dat niet alleen makkelijk te onderhouden is, maar ook ideaal is om de buitenmuur van uw huis te vergroenen.

Alternatief bieden Zelf-oogst-tuinen of stedelijke tuinbouwprojecten (Urban-Gardening) spannende kansen voor mensen die geen ruimte hebben of tuinieren willen uitproberen. Het eerstgenoemde maakt een ​​seizoensgebonden sponsoring mogelijk voor een perceel waarop door de boer gezaaide groenten kunnen worden verzorgd en geoogst. Urban-Gardening beschrijft daarentegen het verbouwen in stedelijke gebieden en wordt gebruikt als collectieve term voor gemeenschaps- en volkstuinen. Deze stedelijke tuinen worden door iedereen voor iedereen gecultiveerd en bieden ieder de gelegenheid om af en toe een hobbytuinder te worden. Het idee om een ​​stadse natuur te creëren vormt zich ook in de Guerrilla-Gardening: Guerrilla-tuinders werpen zogenaamde zaadbommen of planten stiekem kruiden op braakliggende of binnenstedelijke gebieden, om de openbare ruimte natuurlijker te maken. Oogsten kan iedereen zijn die ervan op de hoogte is. Verdere spannende projecten en inzichten in tuintrends worden geboden door het actuele e-book "Gewassen en trends voor tuin en balkon".

Interactieve Jaarkalender

Deze gemakkelijk te lezen oogstkalender biedt waardevolle tips over fruit, groenten en tuinkruiden - de weergave kan aan elk seizoen worden aangepast. Welke soorten worden in het najaar geoogst? Wanneer worden radijsjes optimaal geplant? Hebben pompoenen zon nodig en hoeveel afstand moeten ze hebben richting hun buren? Welke bodemtextuur is met name geschikt voor kiwi's?
De aanbevelingen strekken zich uit van zaaien tot goede verzorging en oogsten. In het geval van meerjarige planten zijn er ook belangrijke aanwijzingen voor overwintering.